Isırgan Otu

Isırgan Otu Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları

Isırgan otu çayı; çok fazla besleyici vitamin, mineral ve antioksidan içerdiğinden “doğal multivitamin” olarak adlandırılır. Isırgan otu bitkisi vücudumuzdaki çok çeşitli temel işlevi destekler.

Latince ismi Urtica dioica olan ısırgan bitkisi, cilde temas ettiğinde geçici bir yanma hissine neden olan küçük, sert tüylerle kaplıdır.

Neyse ki ısırgan otunu pişirmek, demlemek veya kurutmak, batma hissine neden olan formik asidi etkisiz hale getirir ve onu rahatça tüketmemizi sağlar.

Aslen Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’ya özgü olan ısırgan otu artık Yeni Zelanda ve Kuzey Amerika da dahil olmak üzere dünya çapında kendiliğinden yetişir.

Yaprakları, tohumları ve kökleri geleneksel bir ilaç, olarak uzun bir kullanım geçmişine sahiptir.

Isırgan Otu Çayının Faydaları Nelerdir?

Şimdi Satın Al

Isırgan otu yaprakları kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, potasyum, krom, manganez, bakır, selenyum ve silika gibi çok çeşitli mineraller içerir.

Aynı zamanda kemik oluşturmak için hayati kofaktörler – örneğin D ve K vitaminleri – içerdiğinden, şifalı bitkiler uzmanları tarafından güçlü, sağlıklı kemikleri desteklemek için sıklıkla tavsiye edilir.

Isırgan; C vitamini, polifenoller (kaempferol, kuersetin, kafeik asit, kumarinler) ve pigmentler (provitamin A beta-karoten, lutein, luteoksantin ve diğer karotenoidler) dahil olmak üzere antioksidan görevi gören çok çeşitli bileşenler açısından zengindir.

Çalışmalar, tüketimin aslında kandaki antioksidan seviyelerini yükseltebileceğini göstermektedir.

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde bitkinin yaprak ve tohum kısımları detoksifiye edici ilaç olarak kullanılmaktadır.

Mevsimsel Alerji için

Isırgan otu, quercetin gibi flavonoidler açısından zengindir; araştırmalar, mast hücrelerinin (histamin salgılayan bağışıklık hücreleri) stabilizasyonunu destekleyebileceğini öne sürmektedir.

Vücudumuz polen, çimen, küf, sedir, evcil hayvan, toz akarları ve diğer havadaki bileşiklerle karşılaştığında, bağışıklık sistemimiz onları başa çıkması gereken istilacılar veya tahriş edici maddeler olarak görebilir. Daha sonra, etkilenen bölgeye kan akışını artıran, iltihaba, hapşırma gibi semptomlara ve bazen mukus üretimine neden olan histamin salınımını tetikler.

Hapşırma/öksürme/mukus, tahriş edici maddenin atılmasına yardımcı olur ve histaminin işi yapılır, böylece vücudunuz onu parçalar.

Ancak bazen  vücudun gideri tıkanır  veya vücut aşırı histamin üretir. Mast hücrelerinin (histamin üreten) stabilizasyonunu destekleyerek ve detoksifikasyona yardımcı olarak, ısırgan otu, birçok şifalı bitki uzmanı tarafından mevsimsel rahatsızlığı hafifletmek için bir çare olarak kabul edilir.

Buna ek olarak, geleneksel Çin bitkisel tıbbında mevsimsel sorunlar için kullanılan sinefrin adı verilen bir alkaloid bileşik içerir.

Cilt Yatıştırıcı Etkisi

 Isırgan otu , özellikle akne eğilimli veya egzamaya eğilimli ciltlerde cilt tahrişlerini yatıştırmak için  hem dahili olarak (çay olarak) hem de harici olarak (topikal cilt infüzyonu olarak) kullanılır.

Aşağıdaki ısırgan otu çayı tarifi, tıpkı büzücü uygular gibi bir pamuk yardımı ile cilde sürülebilir.

Bununla birlikte, tüm cilt bakım ürünlerinde olduğu gibi, istenen bölgeye uygulamadan önce ısırgan otuna karşı cilt hassasiyetiniz veya alerjik reaksiyonunuz olmadığından emin olmak için cildinizin küçük bir bölgesine uygulamanız önerilir.

Isırgan Otu Çayı Nasıl Demlenir?

Malzemeler

1 su bardağı temiz su

2 çay kaşığı doğal kurutulmuş ısırgan otu yaprağı

Hazırlanışı

  • Suyu kaynatın ve bitkilerin üzerine bardakta dökün. Küçük bir tabak ile bardağı örtün ve çayın 10 dakika demlenmesine izin verin.
  • Süre sonunda çayı süzün ve isteğe göre bal ile tatlandırın.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Psikoloji

Varsayılan Etkisi (Default effect) Nedir? Örnekler

Varsayılan Etki (Default Effect), bireylerin seçim yaparken varsayılan (ön tanımlı) seçeneklere yönelme eğilimidir. Bu fenomen,…

15 saat önce
  • Sağlık

Anzarut – Astragalus Sarcocolla Gum Nedir?

Anzarut, bilimsel adıyla Astragalus Sarcocolla, baklagiller familyasına ait bir bitki türünün zamkıdır. Bu bitki, özellikle…

15 saat önce
  • Beslenme

Hünnaptan Neler Yapılır? Sirke Olur mu?

Hünnap, vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyvedir ve çeşitli tariflerde kullanılabilir. Hem taze hem…

16 saat önce
  • Tarif

Enginar Sirkesi Tarifi

Enginar Sirkesi Tarifi Malzemeler 1 kg taze enginar (taze ve sap kısımları ile birlikte) 1…

16 saat önce
  • Sağlık

Ellerimde Kırmızı Noktalar Çıktı, Neden Olabilir?

Ellerinizde beliren kırmızı noktalar, çeşitli sağlık durumlarının belirtisi olabilir. Bu noktaların nedeni, ciltteki irritasyonlardan enfeksiyonlara,…

1 gün önce
  • Sağlık

Doğal Protein Tozu Karışımı Nedir? İçindekiler

Doğal Protein Tozu Karışımı Nedir? Doğal protein tozu karışımı, genellikle bitkisel veya hayvansal kaynaklı gıdalardan…

1 gün önce