Işkın; yöreden yöreye değişen isimleriyle uçkun, uşkun, ışgın, dağ muzu, van muzu, yayla muzu, ekşi ışkın, uçku, rivaz, revaz ya da rhubarb lezzetli bir tür bitkidir.
Görüntüsü ince uzundur, kuşkonmaz bitkisi andırır. Dış kabuğu soyularak tüketilen ışgın, tuza ya da şekere bandırılarak da yenir. Ayrıca bitkinin kök kısımları da yaygın biçimde tüketilir. Kökler sıklıkla kuru halde, çay olarak demlenerek tüketilir.
Bazı yörelerde, seyyar tezgahlarda erik ya da salatalık gibi satılan ışkının lezzetiyle tanışanlar için vazgeçilmezdir. Taze halde iken tadı için tercih edilen ışkının kök kısımları ise sıkça sağlık faydaları için tercih edilir.
Taze halde iken tadı hafifçe eriği ya da kivi meyvesini andırır, ferahlatıcıdır, ekşimsidir.
Işkının, özellikle iri, taze ve sulu olanları makbuldür. Taze gövde ve kök kısımları yenilmektedir. Çiçekleri yenmemekle beraber, hoş kokuya sahip olduğu bilinir.
Şimdi Satın AlTaze dağ muzu; nisan mayıs aylarında çıkar, haziran sonuna dek mevsimi sürer. Işkın ayrıca, kurutularak da saklanır ve bu şekilde de satışı yapılmaktadır.
Işkın turşusu da doğu anadolu ve güneydoğu anadolu illerimizde yaygın olarak hazırlanır, lezzetlidir.
Yayla muzu; yemeği yapılır, çay olarak demlenir. Çay olarak demlenirken, ışkının genellikle kök kısımları kullanılır. Işkın kökü çayı faydaları arasında; şekeri düşürücü etki, mide koruyucu etki ve öksürüğü kesici etki öne çıkar.
Işkın reçeli de yapılır. Işkınlı çilek reçeli de hazırlanır, çilek ışkının ekşi tadını dengeler. Işgın reçeli için taze ışgın kullanılmaktadır.
Işkın sirkesi, mideyi rahatlatmak, sindirime yardım etmek amacıyla hazırlanır ve kullanılır. Çok şifalı bir sirke olduğu bilinmektedir.
Uçkun; Van, Erzurum, Bingöl, Sivas, Afyon, Muş gibi illerimizde yaygındır. Bu illerde bol bol tüketilir.
Işkın; c vitamin, demir ve çinko bakımından şaşırtıcı derece zengindir. Yoğun lif ve antioksidan içeriğine sahiptir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Sultan Çayı, mentollü ferahlatıcı çay karışımı olarak bilinen, geleneksel içerikleri ile hem ferahlatıcı hem de…
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…