İşlenmiş gıda, uzmanlarca dünya genelinde obezite ve kronik hastalıkların bir numaralı sebebi olarak görülmektedir. Peki hepimizin evine giren bu gıdaların zararları neler biliyor muyuz?
Aslında, yediğimiz her şey bir noktada işlenmiştir. Örneğin, bir elma dalından kopartılır, buğday öğütülür ve un haline gelir, yoğurt işlenir ve ayran olur. Tüm bu gıdalar mekanik olarak işlenmiştir.
Fakat mekanik işlenmiş gıdalar ile kimyasal işlenmiş gıdalar arasındaki fark büyüktür.
Mekanik işleme masumdur ama kimyasal olarak işlenmiş, rafine edilmiş, yapay maddeler ile hazırlanmış olan gıdalar sağlığımız tehdit eder!
“İşlenmiş gıda” ya da “endüstriyel gıda” olarak anılan gıdalar, kimyasal olarak işlenmiş olanlardır.
Endüstriyel gıda ile vurgulanan uzun ömürlü, kullanım kolaylığı olan ve genellikle market raflarında satılan işlenmiş gıdaları ifade etmek için tercih edilir.
Örnek vermek gerekirse; hazır çorbalar, hazır bebek mamaları; sucuk, sosis, salam, gibi hayvanlar ürünler, karışım salata sosları, cipler, bisküviler, kahvaltılık gevrekler, granül kahveler, dondurulmuş pizza, hamburger… ultra işlenmiş gıdalardır.
Bu işlenmiş gıda örnekleri, uzak durmamız gereken yiyeceklerin başında gelir.
Yapay Maddeler İçeriği
Market raflarından rastgele bi işlenmiş ürünü elinize alıp baktığınızda, içeriğinde adını dahi duymadığınız onlarca madde olduğunu görürsünüz.
Bu isimsiz maddelerin amacı, gıda maddesine istenen dokuyu ve rengi, istenen yapay kokuyu ve tadı vermek ve bozulmadan upuzun bir süre rafta durmasını sağlamaktır.
Tüm bu yağan kimyasallar, gıda maddesini güzel gösterip, güzel bir kokuya sahip olması sağlarken sağlığımıza geri dönülmez zararlar vermektedir.
Düşük Besin İçeriği
İşlenmiş gıdalar, vitamin ve mineralce işlenmemiş doğal ve gerçek gıdalara kıyasla çok daha düşük içeriği sahiptir.
Bazı işlenmiş endüstriyel gıdaların içine yapay tatlandırıcılar ve koruyucular ile beraber sentetik vitamin ve mineraller de ilave edilir. Fakat bunlar gerçek vitaminlerin ve minerallerin yerini tutmaz. Çünkü işlenmemiş hayvansal ve bitkisel besinler eser miktarda binlerce çeşit özel değerli besleyici madde içerir. Yoğun şekilde işlenmiş gıda ile beslenmek, hastalıklara neden olur.
İşlenmiş gıdalar genellikle rafine edilmiş basit karbonhidrat içeriğine sahiptir. Bu basit karbonhidratlar kan şekeri ve insülin düzeyinin hızlı bir şekilde artmasına neden olur. Basit karbonhidratlar sağlık üzerindeki olumsuz etkileri ile bilinirle ve uzmanlar bu basit karbonhidratların sağlıklı bir diyette tüketimlerinin çok çok sınırlı olması gerektiğini belirtmektedir.
Bağımlılık Yapıcı Etki
İşlenmiş gıdalar, özellikle abur cuburlar beyin kimyasına etki ederek kişinin bağımlılık geliştirmesine neden olur.
Yapılan araştırmalar göstermektedir ki, bu yoğun şeker içeriğine sahip işlenmiş abur cuburlar beyinde kokain gibi maddelerin etki etttiği aynı noktaya etki etmektedirler.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…