İsot kırmızı pul biberin daha zahmetli işlemlerden geçirilmesi ile hazırlanır.
İsot ile pul biber esasen tamamen aynı biberlerden elde edilebilir.Ancak isotun hazırlanması standart pul bibere kıyasla daha zahmetlidir.
Pul biber tohumlu olarak ya da tohumsuz olarak hazırlanabilir. İsotu hazırlarken ise mutlaka biberin iç tohum kısımları ve iç taraftaki beyaz etki kısımları ayıklanır.
İsotun hazırlığını kurutma makinalarında yapmak mümkün değildir. Geleneksel usul ile güneşte uzun süreli bekletme ile biberler hazırlanır. Biberler kırmızı pul biberden farklı olarak Güneş altında terletilir, renk ve aroma değiştirmesi sağlanır.
İsotun hazırlığında son basamakta ilave zeytinyağı ve az miktarda tuz kullanılır. Zeytinyağı ve tuz kullanımı pul biber hazırlığında da yaygındır. Ancak mecburi değildir.
Pul biberler ideal biçimde kırmızı renktedir. Acı ya da tatlı biberler ile hazırlanabilirler. İsot ise kırmızıdan başlayıp, mora, mordan siyaha uzanan bir yelpazede renk alabilir.
Renk değişimi biberlerin fermente edilme ya da demlenme sürelerinin uzunluğu ile doğrudan alakalıdır. Fermente süresi ile anlatılmak istenen biberlerin güneş altında geçirdiği süredir.
İsot en ideal biçimde koklandığında acı bir kokuya sahip olmamalıdır. Tadına bakıldığında ise ilk önce tatlı ardından acı bir aroma sizi karşılamalıdır. İnce bir ekşilik bu aromalara eşlik etmelidir. İsot hiçbir zaman çok çok acı olmamalıdır.
Özen gerektiren, zahmetli bir süreç sonunda elde edilen bu baharatın alamet-i farikalarından biri de güneşe serilen biberlerin kuruduktan sonra havanlarda dövülmesi ve zeytinyağı ile harmanlanmasıdır. Dövme işlemine “yakma” adı verilir.
Ancak zaman zaman düşük kalite ve nitelikte ürünlerde zeytinyağı yerine ayçiçek yağı, pamuk yağı gibi daha ucuz yağlar da kullanılmaktadır.
Özetle isot ile pul biber aynı sebzeden farklı süreçler ile hazırlanan iki lezzetli baharattır.
Peki ya her ikisi de damakta ekşimsi bir aroma bırakan isot ile sumağın farkı nedir?
Bu ikili pul biberin aksine birbirinden tamamen farklıdır. Sumak baharatı sumak bitkisinin tohumlarının hasat edilmesi ve sıklıkla öğütülmesi ile hazırlanır.
Sumak; kullanıldığı yemeklere ekşimsi aroma verir. Ancak biber ailesinin bir üyesi olmadığından bünyesinde bir acılık barındırmaz. Gene de sumak ve isot sıklıkla benzer tariflerde yer alır.
Çorbalar, kebaplar, köfteler, yağlamalar, lahmacunlar, çiğ köfteler ve diğer bulgurlu tarifler… ikisininin çok yakıştığı lezzetlerin başında gelir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Sultan Çayı, mentollü ferahlatıcı çay karışımı olarak bilinen, geleneksel içerikleri ile hem ferahlatıcı hem de…
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…