İtalyan baharatı ya da italyan baharat çeşnisi (Italian seasoning); İtalyan mutfağında yaygın kullanılan doğal baharatların, otların bir araya gelmesi ile hazırlanır.
Doğru malzemeleri doğru oranda harmanlayarak evde kolayca hazırlayabileceğiniz İtalyan baharatını hazır olarak da satın alabilirsiniz.
İtalyan baharat çeşnisi en yaygın biçimde makarna soslarında, pizzalarda, pizza soslarında, lazanyada, salata soslarında, çorbalarda, güveçlerde, ızgara sebzelerde; kırmızı ve beyaz et ile birlikte kullanılır.
Ayrıca bu aromatik çeşni kahvaltılarda da servis edilebilir. Kahvaltılarda genellikle domates, peynir, zeytin ya da yumurtanın üzerine serpilir.
Bu mis kokulu, lezzetli baharat çeşnisinde Akdeniz ikliminide yaygın yetişen doğal bitkiler kullanılır.
En yaygın biçimde kekik, adaçayı, zahter kekik (sivri kekik, fesleğen, reyhan tarifte yer alır.
Bu doğal bitkilere ek olarak soğan toz ve sarımsak tozu çeşninin lezzet vericileridir. Soğan ve sarımsak tozu çeşnide yaygın olsa da zorunlu değildir. Ayrıca isteğe göre pul biber ve biberiye de karışımda kullanılabilir.
Malzemeler
2 yemek kaşığı kuru keki
2 yemek kaşığı kuru zahter kekik (sivri kekik)
2 yemek kaşığı kuru fesleğen ya da reyhan
1 yemek kaşığı sarımsak tozu
1 yemek kaşığı soğan tozu
1 yemek kaşığı kuru adaçayı
1 yemek kaşığı kuru mercanköşk (oregano kekik)
1 yemek kaşığı kuru biberiye (isteğe bağlı)
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber (isteğe bağlı; acı ya da tatlı)
Hazırlanışı
Tüm malzemeleri bir kapta güzelce karıştırın.
Sıklıkla kuru bitkiler elde biraz ufalanarak karıştırılır. Özellikle sivri kekik, biberiye, adaçayı iyice ufalanmalıdır.
İsteğe göre malzemeler robottan geçirilerek tam toz haline de getirilebilir. Toz halde çeşni kullanım kolaylığı sunar.
Karışım 6 aya kadar serin ve karanlık bir yerde hava geçirmez bir kapta saklanabilir. Sıcak yaz günlerinde buzdolabında da saklanabilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…