Jabuticaba meyvesi; Ekşi tatlı ve antioksidanlarla dolu bir meyvedir. Brezilya’da uzun süredir popülerdir ancak dünyanın geri kalanında henüz az tanınmaktadır.
Bu kalın kabuklu, koyu mor meyveler son derece kısa bir raf ömrüne sahiptir ve toplandıktan üç ila dört gün sonra fermente olmaya başlar, bu da başka bir yere ihraç edilmelerini zorlaştırır.
Meyvenin büyüme biçimleri özellikle dikkat çekicidir; meyveler yaprakların arasında değil ilginç biçimde ağacın gövdesinde yetişmektedir.
Jabuticaba meyvesi, yılın sadece birkaç haftasında sezondadır.
Meyveler özellikle Brezilya’nın orta ve güney bölgelerinde yetişir.
Bu sıra dışı meyve Türkiye’de yetiştiriciliği yapılan bir tür değildir. Meyvenin tohum ya da fidelerini temin etmek de bir hayli güçtür.
Subtropikal bir iklimde, zengin, iyi drene edilmiş toprakta yetişir.
Ağaç bir kez dikildikten sonra, ağacın meyve vermesi altı ila sekiz yıl arasında sürebilir.
Antioksidan miktarı söz konusu olduğunda, jabuticaba meyveleri yaban mersini, üzüm ve hatta acai’yi geride bırakır.
Ayrıca C ve E vitaminleri, kalsiyum, demir, potasyum ve fosforun yanı sıra anti inflamatuar özellikler de içerirler.
Tadı ve görünümü çoğunlukla muscadine üzümü ile karşılaştırılır ve hatta “Brezilya üzümü” olarak da adlandırılırlar.
Jabuticaba meyveleri hem tatlı hem de asidiktir. Sert, ekşi bir dış kısma ve inanılmaz derecede tatlı olan soluk, etli bir iç kısma sahiptir.
Çoğunlukla çiğ ve taze toplanmış olarak yenir. Reçel, jöle, meyve suyu ve likör yapımında da kullanılırlar.
Brezilya’nın sevilen kokteyli caipirinha’ya da eklenirler. Meyvenin adı, eski bir Brezilya dili olan Tupi’den gelir ve bir zamanlar bölgeyi çevreleyen ve meyveleri otlatan kaplumbağalara bir selam olarak kaplumbağa (jabuti) ve kara (caba) anlamına gelir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…