Jaggery beyaz şekere güzel bir alternatif sunan rafine edilmemiş ya da az rafine edilmiş olarak hazırlanan bir tatlandırıcıdır.
Gur ve panela gibi çeşitli isimleri ile de bilinir.
Hindistan, Uzak doğu, Afrika mutfaklarında yaygın kullanılır. Son zamanlarda tüm dünyada popülerliği artmıştır.
Ham maddesi genellikle şeker kamışı bitkisidir. Buna ek olarak hurma ağacından da jaggery hazırlanabilmektedir.
Btikiden elde edilen suyun preslenmesi ve damıtılması ile hazırlanır. İşlemler sonunda sarı – turuncu renkli macun benzeri bir doku elde edilir.
Bu macun daha sonra kalıplara aktarılır. Elde edilen ürünün rengi sarıdan kahverengiye dek çeşitlenebilir. Renk jaggerynin niteliği ve kalitesi ile ilgili bilgi verir.
Bu maddenin rafine şekerden besin değerleri açısından daha iyi bir tercih olduğu açıktır.
Elde edilen jaggerynin ham maddesi, besin değerlerinde farklılıkları getirebilir.
Ancak genel olarak gur isimli bu tatlandırıcının %70’den fazlası sükrozdur. %10 civarı glikoz ve fruktoz içerir.
Bunun yanında eser miktarlarda protein, demir, magnezyum, potasyum, manganez, kalsiyum, çinko, fosfor ve bakır içerir.
Yani jaggery rafine şekerle karşılaştırıldığında daha besleyici bir profile sahiptir.
Rafine beyaz şeker yalnızca boş kaloriler içerir. Yani içeriğinde herhangi bir vitamin veya mineral yoktur.
Gene de bu maddeye bir “süper besin” muamelesi yapmak da yanlış olacaktır. Netice de o da beyaz şeker gibi büyük oranda şeker içerir. Ve tüketiminde mutlaka ölçülü olmak gerekir.
Şeker gibi çok yönlü bir biçimde kullanılabilir. Rendelenerek ya da küçük parçalara bölünerek yiyecek ve içeceklere eklenebilir.
En yaygın kullanıldığı mutfak olan Hindistan mutfağında geleneksel tatlı tariflerinde çok kullanılır. Genellikle ona yer fıstığı, hindistan cevizi, heavy cream eşlik eder.
Chakkara pongal jaggeryyle yapılan en popüler tariflerden biridir. İçinde pirinç ve süt vardır.
Dünyanın geri kalanında da giderek popülerleşen bu tatlandırıcı, en basit biçimde çay ve kahve tatlandırmak için yaygın kullanılır.
Beyaz şeker gibi tüketiminde mutlaka kontrollü olunması ve aşırıya kaçılmaması gereken bu doğal tatlandırıcının günlük olarak en fazla 10 – 15 gram tüketimi idealdir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…