Jelatin; farmasötik, terapötik ve mutfak dahil birçok kullanıma sahip bir protein türüdür. Çeşitli hayvansal ve birkaç bitki kaynağından elde edilir.
Bazı insanlar, aşağıdakiler gibi potansiyel sağlık yararları için jelatin kullanır:
Jelatin; hayvanların kemiklerinden, eklemlerinden ve diğer bağ dokularından alınan kısmen hidrolize kollajenin ürünüdür. Tipik olarak, jelatin ineklerden ve domuzlardan gelir, ancak balık ve diğer deniz yaşamı, tavuklar ve deniz yosunu gibi başka kaynaklar da mevcuttur.
Kollajenden (bir protein) geldiği için tamamen proteinlerden ve amino asitlerden oluşur. Tabii ki, jelatindeki tam amino asitler kaynağa bağlı olarak değişecektir. Ancak jelatin tipik olarak kollajende bulunan üç ana amino asit olan prolin, hidroksiprolin ve glisin içerir.
Bir çorba kaşığı gelatin, gram (g), miligram (mg) ve mikrogram (mcg) cinsinden aşağıdaki besinleri sağlar:
Jelatinin türetildiği kollajen, insan derisinde en bol bulunan proteindir. Bu nedenle, jelatinin yaralar ve çeşitli cilt rahatsızlıkları için yararlı olabileceğine dair kanıtlar vardır.
Jelatinin kemik sağlığı için önemli olan besinleri içerdiği bilinmektedir. Ne yazık ki, jelatin takviyelerinin kemiklere nasıl fayda sağlayabileceğine dair çok fazla araştırma yoktur.
Bazı araştırmalar, jelatinin eklem sağlığı için iyi olabileceğini düşündürmektedir. Jelatinin osteoartrit (aşınma, yıpranma ve yaşlanmadan kaynaklanan eklem hastalığı) ve diğer durumların neden olduğu eklem ağrısına yardımcı olduğuna dair anekdot niteliğinde kanıtlar vardır.
Gıdalarda yaygın olarak bulunan miktarlarda kullanıldığında güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, daha yüksek dozlarda alırsanız yan etkiler ortaya çıkabilir.
Günde 15 gramdan daha fazla olan büyük gelatin dozları şunlara neden olabilir:
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çinko oksit, cilt bakımında yaygın olarak kullanılan bir bileşiktir, özellikle cilt tahrişi, pişikler, sivilceler, yanıklar…
Elma sirkesi, sindirimi destekleyen, kan şekerini düzenleyebilen ve bağışıklık sistemine katkı sağlayabilen doğal bir fermantasyon…
Oyster sos (İstiridye sosu), Uzak Doğu mutfağında sıkça kullanılan, koyu renkli ve umami açısından zengin…
At kuyruğu otu, silika ve mineraller açısından zengin bir bitkidir. Geleneksel tıpta kemik sağlığı, saç…
Sarı kil, doğal mineraller açısından zengin bir kil türüdür ve cilt bakımında, saç bakımında ve…
Kav mantarı (Fomes fomentarius), halk arasında "ağaç mantarı" veya "çakmak mantarı" olarak da bilinir. Genellikle…