Beslenme

Jicama Meksika Turpu Nedir? Nasıl Yenir? Faydaları

Jicama ya da Meksika turpu; Güney ve Orta Amerika kökenli, büyük, düzgün yüzeyli, sucul ve çıtır bir sebzedir. Patatese benzer bir görünüme sahiptir ve beyaz renklidir. İçinde nişasta olmadığından patatese kıyasla daha düşük bir kalori içeriğine sahiptir.

Latince ismi: Pachyrhizus erosus

Yaygın biçimde salatalarda veya garnitür olarak tüketilir. Çiğ olarak tüketildiğinde çıtır bir yapıya sahip olup hafif tatlımsı bir lezzeti vardır. Ayrıca fırında veya kızartılarak da pişirilebilir.

Birçok farklı vitamin ve mineral açısından zengindir. Özellikle, C vitamini, potasyum ve lif açısından yüksektir.

jicama Meksika Turpu Nasıl Tüketilir?

Taze, çiğ olarak tüketilmesi en yaygın kullanım şeklidir. İçi sulu ve çıtır bir yapıya sahip olduğu için salatalarda veya garnitür olarak tüketilebilir.

Jicama’nın kabuğu kalın ve lifli olduğundan, öncelikle kabuğunu soymanız gerekir. Soyduktan sonra, ince dilimler halinde kesilerek, biraz tuz veya limon suyu eklenerek taze olarak servis edilebilir. Ayrıca, çubuklar halinde kesilerek, salsa, guacamole ve diğer atıştırmalıkların yanında sunulabilir.

Frında veya kızartılarak da pişirilebilir. Fırında jicama dilimleri, biraz zeytinyağı, tuz ve baharatlarla pişirilerek, lezzetli bir garnitür olarak servis edilebilir.

Rendelenerek veya yemeklere küp şeklinde doğranarak da kullanılabilir. Jicama, yemeklerde patates veya havuç gibi kullanılabilir ve eklendiği yemeklere hafif bir tat ve çıtırlık ekler.

Meksika Turpu Tadı Nasıl?

Sebzenin hafif tatlı bir nişastası vardır, bu da jicamaya biraz ağırlık katar, daha dolgun hissettirir. Ancak yine de bir oturuşta bütün bir kökü yenebilir.

Hoş bir çıtırlığı ve neredeyse fındıksı bir tadı vardır.

Nasıl Saklanır?

Bütün ve soyulmamış halde buzdolabında iki haftaya kadar veya güneş ışığı almadığı  sürece yaklaşık bir hafta kadar oda sıcaklığında saklanabilir. Buzdolabında saklama yaz aylarında önerilmez.

Sebzeyi soyduktan sonra dilimleyebilir ve birkaç gün buzdolabında suda saklayabilirsiniz, ancak en iyisi kestikten hemen sonra taze olarak tüketmek olacaktır.

Patatesin aksine buzdolabında saklanmasında bir sakınca yoktur.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Cilt Bakımı

Yağların Komedojenik (Gözenek Tıkayıcılık) Dereceleri

Doğal yağlar cilt bakımında altın çağını yaşıyor. Ancak her doğal yağ, her cilt tipi için…

2 hafta önce
  • Cilt Bakımı

Çinko Oksit Kremi Tarifi

Çinko oksit, cilt bakımında yaygın olarak kullanılan bir bileşiktir, özellikle cilt tahrişi, pişikler, sivilceler, yanıklar…

3 hafta önce
  • Beslenme

Aç Karnına Sirkeli Su İçmek Doğru mu? Faydalı mı?

Elma sirkesi, sindirimi destekleyen, kan şekerini düzenleyebilen ve bağışıklık sistemine katkı sağlayabilen doğal bir fermantasyon…

4 hafta önce
  • Tarif

Oyster Sos Nerede Kullanılır?

Oyster sos (İstiridye sosu), Uzak Doğu mutfağında sıkça kullanılan, koyu renkli ve umami açısından zengin…

4 hafta önce
  • Sağlık

At Kuyruğu Otu (Equisetum Arvense) Nasıl Kullanılır?

At kuyruğu otu, silika ve mineraller açısından zengin bir bitkidir. Geleneksel tıpta kemik sağlığı, saç…

4 hafta önce
  • Cilt Bakımı

Sarı Kilin Faydaları Neler? Nasıl Kullanılır?

Sarı kil, doğal mineraller açısından zengin bir kil türüdür ve cilt bakımında, saç bakımında ve…

4 hafta önce