Mantar

Kabak Mantarı Yenir mi? Ayı Pufu Mantarı

Kabak mantarı (Calvatia gigantes); Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’daki tarlalarda, çayırlarda ve ormanlık alanlarda bulunan büyük, yenilebilir, saprotrofik bir mantardır.

Kabak Mantarı Yenir mi?

Yenilebilir bir mantar olarak kabul edilirken, türün doğru bir şekilde tanımlanması ve gençken ve içi hala beyazken hasat edilmesi önemlidir.

Mantar olgunlaştıkça sporları kahverengiye döner ve yenmez, hatta zehirli hale gelebilir. Bu oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşebilir.

Calvatia gigantea’yı hasat etmek için en iyi zaman, mantarın gelişiminin zirvesinde olduğu ve olgunlaşmaya ve renklenmeye başlamadan önceki yaz sonu veya sonbahar başıdır. Hasat sırasında mantarı yerden çekmek yerine tabanından kesmek önemlidir, çünkü bu miselyuma (mantarı üreten mantar ipliklerinin yer altı ağı) zarar verebilir.

Ek olarak, zehirli olabilecek bazı benzer görünüşlü türler de vardır.

At göbeği mantarı ve ayı pufu mantarı olarak da bilinir.

Calvatia Gigantes Mutfak ve Tıbbi Kullanımı

Calvatia gigantea, mutfak kullanımı açısından hafif, fındıksı aroması ve yumuşak dokusuyla değerlidir. Dilimlenebilir, doğranmış veya rendelenebilir ve omlet, çorba, güveç, sos ve sebze yemekleri gibi çok çeşitli yemeklerde kullanılabilir.

Soteleme, ızgara yapma veya fırınlama gibi kendi başına da pişirilebilir veya çıtır bir kaplama oluşturmak için panelenebilir ve kızartılabilir. Ek olarak, mantarın genç, beyaz iç kısmı dilimlenebilir ve salatalarda veya atıştırmalık olarak çiğ olarak yenebilir.

Tıbbi kullanım açısından, Calvatia gigantea geleneksel Çin tıbbında astım, öksürük ve cilt rahatsızlıkları gibi çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmıştır. Mantar ayrıca protein, lif ve vitaminler gibi besinler açısından da zengindir ve anti-enflamatuar ve antioksidan etkiler gibi potansiyel sağlık yararları olabilir.

Ayı Pufu Mantarı Nasıl Görünür?

Vahşi doğada tanımlanmasını nispeten kolaylaştıran kendine özgü bir görünüme sahiptir. Gençken, çapı birkaç metreye kadar büyüyebilen büyük, yuvarlak veya oval şekilli bir mantardır, ancak daha yaygın olarak 8-20 inç çapında bulunur.

Mantarın yüzeyi beyazdan uçuk beje kadardır ve dokunulduğunda hafif bulanık hissedilen yumuşak, kadifemsi bir doku ile kaplıdır. Mantar olgunlaştıkça sarımsı-kahverengi veya zeytin-kahverengiye dönmeye başlar ve sonunda sporlarını serbest bırakır.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

1 ay önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

1 ay önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

2 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

2 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

2 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

2 ay önce