Kafeik asit (caffeic acid); ,4-dihidroksi-sinnamik asit) organik bir bileşik ve güçlü bir antioksidandır. Doğal biçimde çok çeşitli bitkide bulunur.
Antioksidan özellikleriyle bilinen bir mikro besin sınıfı olan bir polifenol türüdür.
Besin maddesinin, anti-enflamatuar, anti kanser ve anti viral özellikleri dahil olmak üzere birçok sağlık faydası vardır.
Aktif spor yapan kişilerin ve sporcuların performansını artırmaya yardımcı olabilir. Bu özelliği ise son zamanlarda özellikle popülerdir.
Ancak bu bileşen esasen insan sağlığı için “gerekli” sayılmaz. Yani başka bir deyişle, hayatta kalmak için ona ihtiyacımız yoktur.
İnsan diyetindeki en yaygın kafeik asit kaynağı tahmin edileceği üzere kahvedir.
Ayrıca bazı sebzelerde, meyvelerde ve bitkilerde bu madde bulunmaktadır. bulunur.
Zerdeçal
Kekik
Mercanköşk
Fesleğen
Adaçayı
Nane
Kekik
Isırgan otu
Tarçın
Yıldız Anason
Kimyon
Lahana
Karnabahar
Turp
Mantar
Kale
Elma
Çilek
Armut
Zeytin yağı belirli oranlarda kafeik asit içermektedir. Ve isim benzerliğine rağmen bu madde ve kafein arasında bir ilişkililik yoktur.
Bu bileşen kıymetli bir antioksidandır. Antioksidanlar vücuttaki diğer moleküllerin oksidasyonunu önlemeye yardımcı olur. Oksidasyon, hücrelere zarar verebilecek serbest radikaller üretir. Bu da enflamasyona, kalp hastalığına ve hatta kansere yol açabilir.
Kafeik asitin olası faydaları şöyle sıralanabilir:
İltihabı azaltmak
Egzersize bağlı yorgunluğu azaltmak
Kanseri önlemek
Kemoterapi ve radyasyonla ilişkili toksisiteyi azaltmak
Diyabeti önlemek
Erken yaşlanma etkilerini azaltmak
Parkinson hastalığı gibi nöro dejeneratif hastalıkları önlemek
Antioksidan özellikleri, kanser, kalp hastalığı ve Alzheimer hastalığı gibi yaşlılık hastalıklarını geliştirme şansını azaltmaya yardımcı olabilir.
Ayrıca cildi güneşin zararlarından koruyarak daha genç görünmesini sağlayabilir.
Kısaca CAPE, polifenoller açısından zengin bazı propolis türlerinin ana farmakolojik aktif bileşenidir.
CAPE, propolisin anti proliferatif, antioksidan, immünomodülatör, antidiyabetik, anti inflamatuar ve antimikrobiyal gibi farmakolojik aktivitelerinin çoğuna sahip olduğundan farmasötik olarak uygulanma potansiyeline sahiptir.
Avantajı, bir ilaç olarak terapötik potansiyelini uygulamak için mihenk taşı olan birleşik standardizasyon için yetersizlik propolis özlerinin bazı olumsuzluklarını barındırmamasıdır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…