Kapari Turşusu
Kapari; Akdeniz ikliminin halim olduğu bölgelerde, Ege ve Akdeniz’deki illerimizde -özellikle kıyı şeridinde- yetişen yabani bir bitkidir. Kapari, dik yamaçların denize bakan taraflarında, kayaların arasında yetişir. Güneşi çok seven bir bir bitkidir.Toplaması oldukça zahmetli, dikenli bir meyvedir.
Kapari meyvesi sıklıkla turşu gibi kurularak tüketilir. Bunun yanı sıra, kapari çayı, kapari reçeli de yapılır.
Şimdi Satın AlKapari meyvesini toplamak gibi, kapari turşusu yapmak da zahmetli ve zaman isteyen bir iştir. Birbirini takip eden işlem basamaklarını takip etmek gerekir. Turşunun yapımı geniş bir zaman yayılır.
1 kg yarı olgunlaşmış kapari meyvesi (tomurcuk kapari ya da karpuz kapari tercih edilebilir.)
4-5 adet defne yaprağı (turşunun küflenmesini ve bozulmasını engeller.)
(isteğe göre) 4-5 diş sarımsak
(isteğe göre) bir tutam kişniş
1 litre içme suyu ( kesinlikle klorlu çeşme suyu kullanılmamalıdır.)
1 çay bardağı ev yapımı elma sirkesi (turşu için market sirkesi kullanmayınız.)
4 yemek kaşığı iri kaya tuzu
Kapari KurusuKapariler genişçe bir kap içine alınır, üzerlerine geçecek kadar su ilave edilir. Bu su günde iki kez değiştirilir. Su değiştirme işlemi, meyvenin acı tadı ve kokusu gidene kadar devam eder. Bu süre 1 hafta-10 gün kadar sürebilir. Meyvenin acı kokusunun gittiğini zamanla göreceksiniz, ayrıca renginde de bir miktar değişim olacaktır.
Meyvenin acı tadı ve kokusu tamamen çıktığında, kapariler iyice durulanır ve kavanozlara alınır.
Kavanoza isteğe göre kişniş ve sarımsak ilave edilebilir.
1 litre içme suyu, 1 çay bardağı ev yapımı elma sirkesi, 4 yemek kaşığı iri kaya tuzu güzelce karıştırılır ve turşunun salamura suyu hazırlanır.
Hazırlanan salamura suyu kaparilerin üzerine geçecek şekilde kavanoza ilave edilir.
En son turşunun küflenmesini engellemesi için defne yaprakları kavanozun en üstüne konur ve kavanoz kapağı 3 ileri 1 geri tekniği ile kapatılır.
Kavanozlar direkt güzel almayan, serin bir yerde dinlenmeye alınır.
Zamanla kapariler yumuşar, renk değiştirir ve yemeye hazır hale gelir.
Şimdi Satın AlKapari, diğer meyveler gibi taze halde tüketilmeye uygun bir meyve değildir. İşlenmemiş haldeki kapari zehirli bir bitkidir. Kapari meyvesi yalnızca işlenmiş halde tüketime uygundur. Kapari zehirlenmesinden kaçınmak için kapariyi yalnızca turşu, reçel olarak tüketmek gerekir. Bilinçsiz şekilde kapari toplayıp, tüketmekten kaçının!
Mevsiminde sarp dağlık araziden toplanan kapariler, tüm işlem basamaklarına uyularak sizler için hazırlandı. egepazarindan.com adresinden karpuz kapari turşusu ve tomurcuk kapari turşusunu güvenle satın alabilirsiniz. Kapari turşusu; pizzalarda, salatalarda, sandviçlerde kullanılır. Etin yanında garnitür olarak servis edilebilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…