Kapsaisin (capsaicin); biberlerdeki “acı” faktörünün kaynağıdır. Dolmalık biber dışında, kapsaisin genellikle biberle eş anlamlıdır. Acı biberi bu kadar faydalı kılan özelliklerinden biridir.
Arnavut biberi, poblano biberi, serrano biberi, cayenne biberi, jalapeno biberi, habaneros ve shishito kapsaisin bakımından zengin acı biberlerdir.
Bileşen; kalori veya ek besin maddeleri gibi diyet içeriğine sahip değildir. Biberin tohum dışında her yerinde bulunur, ancak en yüksek kapsaisin konsantrasyonu tohumların bağlandığı iç duvarda yer alır.
Kilo vermeye, kansere ve hatta kronik ağrıya karşı mücadelede etkililiği bilimsel çalışmalar ile desteklenir.
Kanser tedavisinde yardımcı olabilir.
Ağrıyı hafifletir.
Diyabet yönetiminde yardımcıdır.
Kilo vermede yardımcı olur.
Sedef hastalığında tedaviye destek verir.
Küme baş ağrısı insidansını azaltır.
Beynin korunmasına yardımcı olur.
Bu bileşenin kansere karşı etkisi çok defa bilimsel çalışmalar ile incelenmiştir. Genel olarak, kapsaisin kanserle savaşan en iyi gıdalardan biri olarak kabul edilir ve tümörleri küçültme, metastazı önleme, çeşitli kanser modellerinde apoptoza neden olma ve hatta potansiyel olarak kanserin oluşmasını önleme üzerinde olumlu etkileri olduğu bulunmuştur.
İlginç bir şekilde kapsaisin, kanser hücrelerinin dışında da kanserle ilgili bir faydaya sahiptir. Kemoterapi ve radyasyon tedavisinin yaygın yan etkileri olan ağız yaraları da dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıklar için kullanılan krem formunun etkileri ilgi çekicidir.
Kapsaisin’i sistemimize sokmanın en basit yolu, onu içeren yiyecekleri, yani içerdiği resesif bir gen nedeniyle kapsaisin içermeyen dolmalık biber dışındaki tüm biber çeşitlerini yemektir.
Baharatlı, acı tatlara alışkın değilseniz, daha az acı olan biberleri tercih edebilirsiniz.
Kapsaisin’i ayrıca takviye bir ürün olarak tablet formda veya krem, yakı ya da yağ şeklinde de bulmak mümkündür.
Krem ve yağ olarak özellikle, sedef hastalığının tedavisi gibi dış faydalarının yanı sıra küme baş ağrılarını tedavi etmek; eklem ve kas ağrısını hafifletmek için tercih edilebilir.
Genel olarak, yaygın gıdalarda bulunan miktarın tüketilmesi güvenlidir, ancak bazen mide ağrısı, mide bulantısı, ishal ve diğer sindirim problemleriyle ilişkilendirilir. Ek formda, günde en fazla üç gram tavsiye edilir.
Kapsaisinin bazı kişilerde asit geri akışına neden olması mümkündür. Bu nedenle bu hazımsızlığı düzenli olarak acı yedikten sonra yaşıyorsanız, bundan kaçınmak akıllıca olabilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Sultan Çayı, mentollü ferahlatıcı çay karışımı olarak bilinen, geleneksel içerikleri ile hem ferahlatıcı hem de…
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…