İçerik Listesi
Karaçalı bitkisi balı nadir bulunur, şifa niyetine tüketilir.
En yaygın biçimde bitkinin pul şeklindeki meyveleri kullanılır. Bunun yanında bitkinin dikenlerinden de fayda sağlanır. Yöre insanının kara çalı dikenini siğilli ve çıbanlı bölgelerde kullandığı bilinmektedir.
Bitkinin pul benzeri meyveleri, ilk oluştuğu zamanlarda açık renkli ve yumuşaktır. Bu haliyle yenilerek de tüketilir. Bitkinin baskın ve belirgin bir tadı yoktur.
Bu pullar zaman içinde ağacın kendi dalı üzerinde kurur, rengi koyulaşır ve sertleşir. Bu haliyle de kaynatılarak çay olarak tüketime uygun bir hal alır.
Bitki yaygın olarak kara çalı ismiyle anılsa da yöreden yöreye bu isim bazen değişiklik gösterebilir. Çalı dikeni, sincan dikeni, kara diken, çaltı dikeni ve İsa dikeni bitkinin bilinen diğer isimleridir.
Karaçalı bitkisi Latincesi Paliurus Aculeatus olarak bilinir.
Bitkinin görüldüğü bölgeler geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Başta Muğla ve civar illeri olmak üzere, kıyı Ege ve Akdeniz illerinde yaygın görülür.
Edirne, Kırklareli ve Çanakkale’de de çok yaygındır.
Karaçalı dikeninin üzerlik gibi görünür bir yere asılması yaygındır. Bu dikenlerin nazarı hane içinden uzak tutacağına, evin bereketini arttıracağına inanılır.
Nazara iyi gelen bitkiler arasında sıkça ismi geçen kara çalıdan nazarlık yapmak ve bir iğne ile kıyafete tutturmak da kullanım şekillerinden biridir.
Bu çayın hazırlanması kolaydır. Pullar bir fincan için 5-6 adet olacak şekilde 10 dakika kadar kaynatılır ve ılık biçimde tüketilir.
Böbrek taşı döken kişilerin bu çaydan günlük 2 fincan kadar tükettiğinde rahatladığı uzmanlarca söylenmektedir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Bahçelerin, balkonların ve parkların en göz alıcı bitkilerinden biri olan kadife çiçeği (Tagetes spp.), hem…
Bitkisel tedavilere artan ilgiyle birlikte, geleneksel olarak kullanılan pek çok bitki günümüzde bilimsel araştırmaların da…
Doğal yağlar cilt bakımında altın çağını yaşıyor. Ancak her doğal yağ, her cilt tipi için…
Çinko oksit, cilt bakımında yaygın olarak kullanılan bir bileşiktir, özellikle cilt tahrişi, pişikler, sivilceler, yanıklar…
Elma sirkesi, sindirimi destekleyen, kan şekerini düzenleyebilen ve bağışıklık sistemine katkı sağlayabilen doğal bir fermantasyon…
Oyster sos (İstiridye sosu), Uzak Doğu mutfağında sıkça kullanılan, koyu renkli ve umami açısından zengin…