Karayılan otu (black cohosh); yaygın olarak menopoz, adet öncesi sendromu (PMS), ağrılı adet kanaması, zayıf ve kırılgan kemikler (osteoporoz) için kullanılan bir orman bitkisidir.
Mavi yılan otu ve beyaz yılan otu bitkileri de vardır. Ancak bu bitkilerin etkilsi tamamen farklıdır ve çoğu zaman tehlikeli, zehirli olarak kabul edilirler.
Diğer adı: Kohoş
Bitkinin şifa amaçlı kullanımında özellikle kök kısımları tercih edilir.
Kara yılan otu kökü, vücutta çeşitli olumlu etkileri olabilecek kimyasallar içerir. Bu kimyasallardan bazıları bağışıklık sistemi üzerinde çalışır ve vücudun hastalıklara karşı savunmasını olumlu yönde etkileyebilir.
Bazıları ise vücudun iltihabı azaltmasına yardımcı olabilir. Kara yılan otu kökündeki diğer kimyasallar sinir sisteminde ve beyinde işe yarayabilir. Bu kimyasallar, beyindeki serotonin adı verilen kimyasala benzer şekilde çalışabilir.
Kara yılan otu, vücutta östrojene benzer etkilere de sahiptir.
Araştırmalar, kara yılan otunun bazı formlarda ağız yoluyla alındığında menopoz semptomlarını azaltabileceğini göstermektedir.
Sıcak basmalar, gece terlemeleri, vajinal kuruluk, kalp çarpıntısı, kulak çınlaması, baş dönmesi, uyku bozuklukları, sinirlilik gibi menopoz semptomları üzerinde etkili olabilmektedir.
Bitkinin menapoz şikayetlerinden sonra en sık tercih edilme nedeni vertigodur. Vertigo için de menapozda olduğu gibi ya kapsül formda ya da bitki çayı olarak kullanılmaktadır.
Kara yılan otu, yetişkinler tarafından bir yıla kadar uygun şekilde alındığında sıklıkla güvenli kabul edilir.
Mide rahatsızlığı, kramp, baş ağrısı, kızarıklık, vajinal lekelenme, kanama ve kilo alımı gibi hafif kabul edilen yan etkiler düzenli kullanımda ortaya çıkabilmektedir.
Karayılan otunun karaciğer hasarı ile ilişkili olabileceğine dair bazı endişeler vardır. Ancak bu bitkinin gerçekten karaciğer hasarına neden olup olmadığı henüz kesin olarak bilinmemektedir.
Kara yılan otu alan kişiler, cilt ve gözlerin sararması (sarılık), olağandışı yorgunluk veya koyu renkli idrar gibi karaciğer hasarı semptomlarını izlemelidir. Bu belirtiler gelişirse kara yılan otu kullanımı hızlı biçimde sonlandırılmalı ve bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Bu bitkiyi işlenmemiş halde bulmak güçtür. Genellikle kontrollü biçimde dozlanmış olarak kapsül formda satışı yapılmaktadır.
Siyah yılan otu bitkisi ülkemizde yaygın biçimde yetişen bir tür değildir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…