Karnitin, vücudumuz için önemli bir amino asittir. Vücudun metabolizmasını hızlandırmakta önemli bir rol alır.
Hücresel enerjiyi arttırır ve mitokondriyal işlevi güçlendirir.
Karnitin; yağ yakıcı, kas yorgunluğunu azaltıcı etkileri ile sporcuların da gözdesidir.
L-karnitinin çok büyük bir kısmı vücudumuzda kas hücrelerinde depolanır. Bu oran yaklaşık %98 kadardır. Geriye kalan küçük %2/lik kısım ise kanda ve karaciğerde kullanılır.
L-karnitin, vücudumuzun kendi kendine üretebildiği bir amino asittir. Hayvansal besinler yönünden zayıf bir diyeti sürdüren kişilerin bünyesinde genellikle eksikliği yaşanır ve dışarıdan takviye formda alınmasına ihtiyaç duyulabilir.
Bazı genetik etmenler de vücutta kendiliğinden karnitinin üretimini engelleyici olabilir. Bu gibi durumlar da da gıda takviyesi formuda l -karnitine ihtiyaç duyulabilir.
Carnitine, vücutta yağ asitlerinin gıdalardan hücrenin mitokondrisine taşınması ile çalışır ve orada enerjiye dönüştürülür.
Yani doğrudan olmasa da karnitinin yağ yakımı ve zayıflama üzerinde olumlu katkıya sahiptir.
Dayanıklılığı arttırır. Kas hasarı ile sonuçlanan durumlar da iyileşmeyi hızlandırıcıdır.
Sporcular için performans arttırıcı etkisi vardır. Zorlu antrenmanlarla daha kolay baş etmeye destek verir. Kas kazanımına da katkı sağlar.
Yalnızca beden değil beyin fonksiyonları üzerinde de olumlu etkiye sahiptir. Odaklanmayı kolaylaştırır.
Hücresel seviyede beden sağlığına etkileriyle de adından söz ettiren karnitinin, yaşlanma etkilerini yavaşlatıcı etkiye sahiptir.
Karnitin günün herhangi bir zamanından alınabilir. Düzenli spor yapıyorsanız ideal zaman spora başlamadan 20 dakika kadar öncesidir. Alındıktan 40 dakika kadar etkileri zirve noktasına ulaşır.
L -Karnitin uykudan hemen önce de kullanılabilir. Uykuya geçişi zorlaştırıcı bir etkisi yoktur. Fakat ideal zaman günün erken saatleri sabahlarıdır.
Spor yapılmadığı zamanlarda da kullanılabilir.
Uyarıcı özelliğe sahip değildir. Kafein içermez.
Kümes hayvanlarında, tahıllarda, balıkta hatta yeşil sebzelerde bile bir miktar l-karnitin barındırır. Fakat kırmızı et açık ara en yüksek karnitin içeriğine sahip besin grubunu oluşturur.
Kırmızı ette, etin rengi ile karnitinin miktarı arasında bir korelasyon vardır. Etin rengi ne karar kırmızı ise içerdiği l-carnitinin miktarı da o kadar yüksektir.
Sığır eti, tam yağlı süt, morina balığı karnitince zengindir.
Yeşil sebzeler arasında ise en yüksek karnitin seviyesine sahip olan sebze kuşkonmazdır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…