Katı şampuan, son yıllarda gittikçe popülerleşen alternatif bir ürünlerdür. Sıvı şampuanlara kıyasla çok daha fazla çevre dostu olan bu ürünler görüntü olarak sabundan farksızdır.
Katı şampuanları sıvı şampuanlardan ayırt eden en önemli özellik bileşenlerinden suyun çıkarılmış olmasıdır.
Katı şampuanların pH değer genellikle cildinkine eşittir. Çok daha az yer kaplarlar ve seyahat halinde iken dökülme riski taşımazlar.
1 birim katı şampuan 2 birim sıvı şampuana dek gelişi ile de oldukça ekonomik bir seçenek sunar.
Katı şampuanlar da tıpkı sıvı olanlar gibi bitkisel yağlar ve parfümler içerir. Bu içerikler doğal ya da doğala eşten olarak çeşitlenebilir.
Peki ya katı şampuan ile sabunu birbirinden farklı kılan nedir?
Klasik sabunlar; kostik ya da ona eş kül su ile reaksiyona giren yağlardan hazırlanır. Temel bir yağa ek olarak sabun yapımında ilave uçucu yağlar, aromalar da kullanılır.
Sabun yapımı şampuana kıyasla daha uygun maliyetli ve kolay olarak tanımlanabilir.
Sabunların pH derecesi genel biçimde 8’in üzerindedir. Ve 8’in altına indirmenin neredeyse hiçbir yolu yoktur. Bu kural “saç sabunu” ya da “ph dengeli” olarak satılan sabunlar için dahi geçerlidir.
Ancak saçların ihtiyaç duyduğu ideal pH değeri 8 dereceden çok daha düşüktür.
Sürekli olarak yüksek pH derecesine sahip bu ürünleri saç bakımı ve temizliğinde kullanmanın olumlusuz neticeleri vardır. Çünkü cildimizin aksine saçlarımızın koruyucu bir asit mantosu yoktur.
Bu sorunları en aza indirmek için sabun ile saç temizliği yapıldıktan sonra sirkeli su ile durulama önerilebilir.
Katı şampuanlar tüm bu olumsuzluklar bakımından sabunlardan farklıdır.
Bu şampuanların pH derecesi tıpkı sıvı şampuanlar gibi düşük ve saç derisi ile uyumludur.
Düzenli kullamında bile saç derisine hasar vermez ve saçları kurutmazlar.
Çoğu zaman bu şampuanlar ile yıkama sonrası saç kremi kullanımına bile ihtiyaç yoktur.
Sabunlar ve katı özellikteki şampuanlar arasındaki bu büyük farklı yaratan ise en basit biçimde kullanılan yağların miktarıdır.
Şampuanların bileşeninde sabunlara kıyasla çok daha yüksek oranda hindistan ceviz yağı, hurma yağı ya da benzer özellikteki yağlar kullanılmaktadır.
Özetle katı şampuanlar ve sabunlar benzer görünebilir, benzer kokabilir ve hatta benzer hissettirebilir. İçeriklerinde de benzer maddeler kullanılır. Ancak üretim aşamalarında oranlamalar birbirinden epey farklıdır.
Katı şampuanları kullanmak sıvı şampuanları kullanmaktan gerçekten çok farklı değildir ve aynı derecede kolaydır.
Şu basamakları takip etmek yeterlidir:
Şampuan köpürecektir ancak bu köpürme sülfat içeren sıvı bir şampuan kadar olmayacaktır.
İşte bu kadar basit!
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…