Kavut

Kavut Nasıl Yapılır? Kavut Unu

Kavut ya da gavut; Doğu Anadolu ve Karadeniz illerimizdeki mutfaklarda yapılan leziz bir tariftir.

Tarif oldukça az malzemelidir, yapımı kolaydır ve sıklıkla kahvaltılarda tüketilir. Yapımında özel kavut unu kullanılır ve dillere destan Van kahvaltısı ile de özdeşleşmiştir. Ayrıca Van ilimizin coğrafi işaret tescilli tariflerinden bir tanesidir.

Kahvaltılarda hafif bir tatlı olarak ikram edilir. 

Kavutun günümüzden çok eskilere uzanan bir geçmişi olduğu hatta öyle ki tarihinin Urartulara dek uzandığı düşünülmektedir. O dönemde bir asker yiyeceği olarak kabul edilir.

Tarifin ana bileşenleri arasında tam buğday unu ya da kabuklu buğday unu olarak da bilinen nitelikli bir un, tereyağı ve şeker bulunmaktadır. Şeker yerine pekmez, bal, reçel gibi doğal başka tatlandırıcılar da tercih edilir.

Tarifi detayları bölgeden bölgeye, yöreden yöreye değişiklik gösterir. Buğday dışında bakliyatlardan da un yapılır.

Kavutu deneyimleyen çoğu kişi lezzetine hayran kalın, bunun yanı sıra oldukça da sağlıklı bir tarif olduğu açıktır.

Kavut yemeye hazır olarak satın alınabilir, ilave olarak yemeden önce üzerine yalnızca şeker, bal, pekmez  ya da  gül reçeli ile ceviz eklenebilir.

Yahut kavut unu temin edilip, tereyağında kavurma işlemi evde yapılabilir. Şeker ilavesi pişirme esnasında da yapılabilir. Eski usulle yufkanın arasına konarak yenir.

Kavut Unu İçinde Neler Var?

Bazı yörelerde bu un yalnızca tam buğday ile hazırlanır. Bazı yörelerde ise buğdayın yanı sıra mısır, darı ve susam da eklenir.

Karadeniz usulünde ise sıklıkla tam buğday yerine tam arpa tercih edilir. Ve arpa kavrulduktan sonra öğütülür.

Malzemeler her yörede önce kavrulur daha sonra öğütülür. Ve önce öğütülüp sonra kavurma şeklinde yapılmaz. Bir un helvası olarak kabul edilse de un helvasından farklı olarak bu sıralama takip edilmektedir.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Beslenme

Taze Kişniş Tadı Neden Sabun Gibi?

Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…

4 saat önce
  • Beslenme

Sahte Zeytinyağı İçinde Ne Var?

Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…

1 gün önce
  • Sağlık

Ruj Sağlığa Zararlı mı?

Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…

4 gün önce
  • Sağlık

Lip Balm Bağımlılık Yapar mı?

Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…

4 gün önce
  • Sağlık

Brassaiopsis Glomerulata Nedir? Faydaları

Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…

5 gün önce
  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

2 ay önce