Kaya koruğu (deniz rezenesi, su teresi); Akdeniz ve Ege iklimine uyumlu yabani bir tür bitkidir. Yöresel ismi Gövelek, deniz ibiği, deniz rezenesi, kulak otu, deniz otu, acı yağ otudur. Bu yabani bitki en sık Ege ve Akdeniz kıyı illerinde yetişir.
Laitnce ismi: Crithmum maritimum
Deniz kenarlarında ve kumluk arazilerde kendiliğinden yetişir. Fakat sadece deniz kenarlarına özgü değildir. Denizden biraz uzak, yamaçlarda özellikle kayalık alanlarda da yetişir.
Kara koruğu tıpkı deniz börülcesi ya da deniz fasülyesi gibi kendinden bol iyotlu yani tuzludur. Ayrıca tadı hafifçe ekşidir.
İşlenmeden kullanımı buruk tadı nedeniyle yaygın değildir.
Görüntüsü ve tadı biraz yabani kekiği anımsatır.
Genellikle bu koruk, turşu olarak hazırlanarak tüketilir. Kaya koruğu turşusu özellikle deniz mahsüllerine harika bir eşlikçidir. Turşunun ideali oldukça diri ve kıtır kıtırdır.
Turşusu sade halde servis edilebileceği gibi soğan ve tereyağında sotelenerek de lezzetine lezzet katılarak servisi mümkündür.
Turşu için zamanım yok aman ben bekleyemem diyorsanız kaya koruğunu bol zeytinyağında kavurarak da hazırlayabilirsiniz. Bol limon ve sarımsak ile tatlandıracağınız mezeniz bu hali ile de masanın gözdesi olacaktır!
Kaya koruğu bazı yörelerde sarımsaklı yoğurt ile bir arada da servis edilir fakat bu usül pek yaygın değildir.
Kayakoruğunun sağlık üzerindeki olumlu etkileri de pek çoktur. Varislerden kurtulmada, mide şikayetlerinde ayrıca kolestrol ve şeker düşürmede etkili olduğu ve bu amaçlarla yöre insanı tarafından kullanıldığı bilinmektedir.
İçerdiği yoğun doğal iyot ile guatr hastalarınca sık tercih edilmesi de şaşırtıcı değildir.
Kaya Koruğu Satın AlAyrıca bitki özellikle dış ve orta kulak ağrısından kurtulmada da yardımcıdır.
Kayakoruğu bu amaçla kullanılacaksa genellikle çay gibi demlenir ve günlük olarak 2 yemek kaşığı kadar tüketilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…