Kayın mantarı ya da diğer adı ile Şimeji Mantarı (Shimeji); gevrek bir dokuya, lezzetli bir tada sahip bir Asya mantarlarıdır.
Doğada devrilmiş kayın ağaçlarında yetiştikleri için kayın mantarı olarak bilinirler.
Shimeji mantarları; Doğu Asya, Kuzey Amerika, Avrupa ve Avustralya’da yetişir ve yenilebilir bir mantar türüdür.
Latince ismi: Hypsizygus tessellatus
Küçük yuvarlak şapkaları ve birbirine bağlı bir tabandan büyüyen uzun, ince gövdeleri vardır.
Genellikle isimlerini aldıkları yer olan ölü veya çürüyen kayın ağaçlarının yanı sıra kavak ve kara ağaç ağaçlarında yetişirler.
Bir dizi shimeji mantarı çeşidi vardır, ancak en yaygın olanları beyaz kayın mantarı, beyaz kapaklı mantar veya Bunapi-shimeji olarak da bilinen beyaz shimeji; ve kahverengi kayın, kahverengi istiridye veya Buna-shimeji mantarları olarak da bilinen kahverengi shimejidir.
Bu mantarlar içerdikleri glutamatlar olarak bilinen, parmesan peyniri ve hamsi gibi yiyeceklere çok benzeyen, doğal olarak oluşan amino asitlerin yüksek konsantrasyonu nedeniyle, çıtır çıtır bir dokuya ve lezzetli, cevizli, umami bir tada sahiptir.
Vahşi doğada shimeji mantarları devrilmiş sert ağaçlarda büyürken, ticari olarak yetiştirilenler; tahıl, talaş ve diğer organik materyallerden oluşan bir yatakta yetiştirilir.
Çiğ olduklarında sert ve acıdırlar, ancak pişirmek onları yumuşatır ve acılıklarını giderir.
Genellikle tavada kızartmalarda, çorbalarda ve kavrulmuş etler ve yabani av hayvanları ile garnitür olarak servis edilirler.
Ayrıca tencere yemeklerinde, pirinç ve erişte yemeklerinde ve tempura yemeklerinde; ayrıca omletlerde, güveçlerde ve soslarda popüler malzemelerdir.
Shimeji mantarları ile yemek pişirirken, ilk adım mantar demetinin tabanını kırmaktır.
Hem yüksek ısıda hem de yavaş, düşük sıcaklıkta pişirme, shimeji mantarlarını hazırlamak için uygundur.
Shimeji mantarları, son derece hızlı pişerler, bu nedenle çıtırlıklarını kaybetmediklerinden emin olmak için 3 ila 4 dakika tavada kızartma veya soteleme yeterlidir.
Bu mantarlar harika bir pizza malzemesidir, salatalarda ve omletlerde iyi iş görürler ve mantarları biraz krem peynir ve çeşniyle karıştırarak lezzetli bir sos yapılabilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…