Kayışkıran otu ya da diğer adı ile yandak otu; Fabaceae familyasına ait çok yıllık otsu bir bitkidir.
Latince adı: Ononis spinosa
Kayışkıran otu diğer adı: YANDAK otu
İngilizce adı: Spiny restharrow
Avrupa, Batı Asya ve Afirka kıtasıan dek uzanan geniş bir alanda yetişir ve bitki bir metre yüksekliğe kadar büyüyebilir.
Uzunlukları iki metreye kadar ulaşabilen derin köklere sahip olan bitki; çayır, mera ve yol kenarları gibi kuru ve güneşli ortamlarda yetişir. Sapları küçük dikenlerle kaplıdır ve yapraklar tırtıklı kenarlı üç yapraklıdır.
Yaz aylarında, kümeler halinde büyüyen pembe ila mor çiçeklere sahiptir.
Geleneksel tıpta, kökleri ve toprak üstü kısımları diüretik, anti inflamatuar ve analjezik özellikleri için kullanılır.
Böbrek ve mesane problemleri için kullanıldığı da bilinmektedir. Bitki idrar üretimini artırarak vücudun fazla sıvılardan kurtulmasına yardımcı olabilecek kimyasallar içermektedir.
Kökler izoflavonlar, glikozitler, triterpenler, steroller, saponinler, fenolik asitler, lektinler ve az miktarda uçucu yağ dahil olmak üzere çeşitli fitokimyasallara sahiptir.
İçerdiği diğer önemli fitokimyasal bileşimler arasında sitrik asit, lipitler, sükroz ve tanenler bulunur.
Ancak bitkinin toksik bileşikler içerdiği de bilinmektedir. Bu nedenle uygun hazırlık ve tıbbi gözetim yapılmadan tüketilmesi önerilmemektedir.
Bitkinin kök kısımları genellikle bitki çayı olarak tüketilir. Bunun için 2 çay kaşığı kayışkıran otu kökünü, 300 ml kaynar su ile kaynatmanız önerir.
Çay üzeri kapalı olarak 10 dakika demlenmeye bırakılmalıdır, ardından süzülerek tüketilebilir.
Btikinin sağlık faydalarından emin olmak için daha fazla bilimsel çalışamaya ihtiyaç vardır. Ancak geleneksel uygulamalarda bitki sıklıkla şu amaçlarla kullanılır:
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…