Kedi nanesi; nezle otu ya da pisik otu olarak da bilinen hoş aromalı şifalı bir bitkidir. Bu bitki, hem kedilerin hem de insanların kullanımına uygun kabul edilir.
Şimdi Satın AlKedi nanesi basit biçimde kedi otu olarak da anılır. Ancak çimi andıran ve kedilerin sindirim sistemlerine olumlu etkileri olan bir başka bitki de “kedi otu” olarak bilinir. Bu başka bir türdür.
Kedinanesi mevsiminde sıklıkla mor, bazen pembe ve beyaz çiçekler açan, yeşil yapraklı bahçe nanesini de anımsatan bir bitkidir. “Catnip” ismi ile de bilinir.
Bu bitki kediler için keyif verici, mod yükseltici bir etkiye sahiptir. Kedinin daha olumlu bir ruh halinde olmasına, daha sevecen ve cana yakın olmasına katkı sağlar. Etraftaki rahatsız edici etkilerden daha az etkilenmesine yardımcı olur.
Aynı zamanda kediler için mideyi rahatlatıcı ve sindirimi destekleyici olan bu bitki aşırı tüketimde ise tam tersi etkilere sebebiyet verebilir.
Ayrıca kedi otunun kokusu kediler üzerindeki istenmeyen pire ve benzeri canlıların da uzaklaşmasına yardımcı olabilmektedir.
Şimdi Satın AlKedi nanesi çayının sağlığa en büyük faydası, vücut üzerindeki sakinleştirici etkisidir.
Bu bitkinin insanlarda rahatlatıcı, sakinleştirici ve uyku yapıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Bunun kaynağı ise bitkinin içerdiği nepetalakton isimli maddedir.
Sıklıkla rahatlatıcı diğer bitkiler ile bir arada demlenerek tüketilir. Melisa, lavanta, Ihlamur, nane ve şerbetçi otu bu bitkilerden bazılarıdır.
Ayrıca bitkinin adet düzenleyici, sindirimi rahatlatıcı, öksürük gibi şikayetleri azaltıcı etkileri olabileceği de düşünülmektedir.
Şimdi Satın Alİnsanlar için genellikle çay olarak demlenen bitki, yenilebilir ancak asla aşırıya kaçılmamalıdır. Böyle bir durumda çeşitli yan etkilere neden olabilir.
Kedilerin ise bu bitkiyi yemesi tamamen güvenli olarak kabul edilir.
Tohumlar toprağa ekilmeden 1 gün önce suda bekletilmelidir. Bu ön ıslatma işlemi tohumların harekete geçmesine ve daha hızlı biçimde çimlenmesine yardımcı olacaktır.
Tohumları 2-3 cm aralıklar ile toprak yüzeyine yakın biçimde ekebilirsiniz. Ekimden sonra tohumlarınıza can suyu vermeyi ihmal etmeyin.
20- 21 derece gibi bir ortam sıcaklığı tohumlar için idealdir. Yani oda sıcaklığında yetiştirme yapabilirsiniz. Tohumların tam yetişmiş hale gelmesi 20 ila 40 gün arasında sürecektir.
Hasat için makas kullanabilirsiniz. Bitkiyi taze biçimde tüketeceğiniz kadar kesebilirsiniz ya da tamamını hasat ederek kuruttuktan sonra kullanabilirsiniz.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…