Kehribar taşı kolye ve bileklikler bebeklerin diş çıkarma döneminde anneler tarafından çok tercih ediliyor. Peki kehribar taşı ne işe yarıyor? Gerçekten etkili mi? Kehribar kolye ve bileklikler bebekler için güvenli mi? Gerçek kehribar, sahtesinden nasıl ayırt edilir? Haydi gelin bu soruların cevaplarına daha yakından bakalım!
Kehribar taşı ya da diğer bilinen ismi ile amber taşı “şifa taşı” olarak anılır. Bunun sebebi bu özel ve doğal taşın içerdiği süksinik asit adı verilen maddedir. Bu madde analjezik yani ağrı kesici özellik taşır. Taşın ağrı kesici etkisini göstermesi için insan cildinin sıcaklığına temas etmesi yeterli olur.
Kehribar kolye hem yetişkinler hem de özellikle diş çıkarma evresindeki bebekler için tercih edilir. Diş çıkarma evresi her bebek için sancılı bir süreçtir. Bebekler; yüksek ateşten, huzursuzluktan ve ağrıdan muzdarip olurlar. Kehribar taşı bu sürecin daha kolay geçmesine yardımcı olur. Bebeği rahatlatır.
Ayrıca, bebeklerde diş çıkarma döneminde salya salınımını azaltır.
Bebeğin genel sağlık durumunu destekler ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Nazara karşı koruduğunu da inanılır.
Bu kıymetli taşın faydalarını görebilmek için taşın kesinlikle gerçek, orjinal kehribar taşı olması gerekir. Amber taşı, kolayca taklit edilebilir bir taştır. Piyasa da amber taşı olarak satılan plastik ürünler dahi bulunmaktadır.
Peki gerçek kehribar sahtesinden nasıl ayırt edilir?
Isı Testi
Bir toplu iğneyi iyice ısıtın ve kehribarın üzerine bastırın. Çıkan koku reçine kokusu olmalıdır, bu taşınızın gerçek kehribar olduğuna işaret eder.
Eğer hiçbir koku çıkmıyorsa, bu taşların cam olduğuna eğer ağır plastik kokusu çıkıyorsa bu da taşın plastik olduğuna işarettir.
Isı testi, tek başına orijinallik konusunda kesin bir sonuç vermez. Çünkü, kehribar yerine reçine benzeri koku salan başka bir tür taş kullanılmışsa ısı testi sonucunda bunu anlayamazsınız.
Kehribara göre çok daha ucuz fiyatlı kopal taşı sıklıkla kehribar olarak satılır ve görüntüsü de kehribarı andırır. Kehribarı, kopaldan ayrıt etmek için basit bir yöntem vardır. Taşlar, pamuklu bir bez içine alınır ve ovalanır. Ovalama sonucu kehribar taşlar, elektiriklenecek ve küçük kağıt parçalarını çekebilecek hale gelecektir. Kopal taşı ise bu işlem sonunda elektiriklenmeyecektir.
Alkol Testi
Aseton ya da alkol ile temas eden kopal ve plastik bozulur. Fakat kehribar taşı alkol ile temastan etkilenmez. Fakat cam taşlar da alkol ile temasta bozulmaya uğramayacaktır. Taşların cam olduğundan şüpheleniyorsanız tuzlu su testini deneyebilirsiniz.
Tuzlu Su Testi
Bir bardağın 3’te 2’sini su ile 3’te 1’ini de tuz ile doldurun ve tuzun tamamen çözünmesini sağlayın. Taşları suyun içine atın. Cam ve plastik olan taşlar kesinlikle suyun dibine batacaktır. Gerçek kehribar taşlar ise suyun yüzeyinde kalacaktır. Eğer sahte taşlar için Kobal kullanılmış ise tuzlu su testi yanıltıcı olabilir, diğer testleri deneyiniz.
Eğer taşlar arasında düğümler atılarak yutma riskini engelleyen önlemler alınmış ise kehribar kolye bebekler için güvenli olacaktır. Ayrıca herhangi bir boğulma riski anında kolyenin kolayca açılmasını sağlayan kilit kısmı da olmalıdır. Kolye ve bilekliklerin uykuda takılmaması önerilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…