Keşiş Meyvesi
Mutfağınızda, tatlılarınızda kullanmak için siz de yapay şekere çeşitli alternatifler arayışındaysanız bu meyve ilgilinizi çekebilir.
Hindistan cevizi şekeri, hurma özü ya da stevia; beyaz şekere alternatif olarak mutfaklarımıza çoktan girmeyi başaranlar arasında.
Peki ya keşiş meyvesi? Onun adını daha önce duydunuz mu?
Bu yazımız, henüz adından çok söz edilmese de önümüzdeki günlerde popülerliği artacak olan doğal şeker alternatifi keşiş meyvesini merak edenler için!
Bu meyve; Çin ve Tayland’a özgü bir meyvedir. Tıpkı hindistan ceviz gibi keşiş meyvesi de ülkemizde yetişmeye ilkim şartları nedeniyle uygun görülmemektedir.
Siraitia grosvenorii ya da en orijinal ismi ile luo han guo kavuna benzer, kalori içermeyen özel bir meyvedir.
Bu meyve, işlenerek toz haline getirilir ve tıpkı yapay şeker gibi mutfakta kolayca kullanılabilir.
luo han guo, inanılmaz tatlılıktadır. Yapay beyaz şekerin 100 ila 250 katı kadar tatlı olabilirmektedir. Bu nedenle tarfilerde çok çok düşük miktarlarda kullanımı yeterli olur.
Keşiş meyvesinin yoğun tatlılığı sebebiyle, stevia gibi diğer doğal tatlandırıcılar ile bir araya getirilerek hazırlanan karışım ürünler de hazırlanmıştır. Stevia daha az tatlıdır, böylece bir denge sağlanmış olur.
Bu meyve elma, armut gibi doğrudan ısırarak tüketime pek uygun değildir.
Bu meyve 0 kaloriye sahiptir. Bu özelliği onu harika bir tatlandırıcı alternatifi yapar. Ayrıca, tamamen doğal kaynaklı bir tatlandırıcı olarak aspartam, sakarin gibi kalorisiz fakat yapay tatlandırıcılardan çok daha sağlıklıdır.
Karbonhidrat içermez. Düşük karbonhidratlık hatta keto beslenen kişilerin diyetine uygundur.
Glisemik indeksi düşüktür. Hatta keşiş meyvesi, sıfır glisemik ya da glisemik olmayan ürün olarak da kabul edilir.
Piyasada daha öncede bahsettiğimiz gibi karışım ürünler sıklıkla satılmaktadır. Bu şahane doğal meyve, bazı durumlarda maalesef yapay ürünlerle bir arada da kullanılmaktadır.
Ürünü satın alırken, mutlaka içeriğini kontrol edin. Karışım ürün ise içeriğindeki tüm katkıların doğal olduğundan, yalnızca kullanmak istediğiniz tatlandırıcıları içerdiğinden emin olun.
Evet ısıya dayanıklıdır. Bu meyveden hazırlanan tatlandırıcılar ile pişirilerek hazırlanan tarifleri güvenle uygulayabilirsiniz.
Fakat 2 su bardağı şeker ile hazırlanan bir tarifi 2 su bardağı keşik meyvesi tozu ile kesinlikle hazırlamanız uygun değildir. Bu nedenle doğrudan, bu tür tatlandırıcı ile hazırlanan tarifleri uygulamalı ya da kendi orijinal tarifinizi keşfetmelisiniz.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…