Kimchi Tarifi Kore Usulü
Kimchi (Kimçi); tuzlanmış, çeşnilendirilmiş ve fermente edilmiş sebze yemekleri için ortak bir terimdir. Tarihi eski çağlara kadar gitmektedir.
Kore’de yüzlerce kimchi çeşidi var. Son on yılda, Kore kimchisi, sağlıklı bir probiyotik gıda olarak küresel bir tanınırlık kazanmıştır.
Yararlı laktik asit bakterileri için iyi bir kaynaktır, mükemmel anti oksidasyon ve anti kanser etkileri vardır ve yaşlanmayı önlemeye yardımcı olur.
Bu tarif, napa lahana olarak bilinen baechu ile yapılır, dolayısıyla baechu kimchi adı verilir. Lahananın başı sağlam tutulduğu için pogi kimchi olarak da bilinir. Pogi, bir sebzenin “başı” anlamına gelir.
Sonbaharın sonlarında, Koreli haneler, soğuk aylara hazırlık olarak yıllık bir kimchi yapma etkinliği olan kimjangları (veya gimajang) için bu tür kimchileri büyük miktarlarda yaparlar.
Ve bu ev yapımı kimchiler ile daha sonra Jjigae, mandu, bibim guksu, kimchijeon, dubu kimchi gibi pek çok Kore yemeği hazırlanmaktadır.
Evde kimchi yapmaya başlamanıza yardımcı olmak için, bir baş napa lahana kullanılabilir.
Genellikle ana sebzenin tuzlanmasıyla işe başlanır. Pogi kimchi için, bütün lahanayı uzunlamasına ikiye ve sonra dörde ayırmanız gerekir. 2 küçük lahana kullanacaksanız ortadan ikiye kesmeniz yeterli olacaktır.
Ardından, her bir lahanayı birer birer tuzlu suda iyice yıkayarak devam edilir. Her yaprağın kalın beyaz kısmına cömertçe tuz serpilir. Bu işlem beyaz kısımların eşit şekilde tuzlanmasını sağlar.
Bu arada, tüm baharat malzemelerini karıştırarak bir kimchi ezmesi yapılır ve ardından turp ince kibrit çöpü şeklinde doğranıp ve hamurla iyice karıştırılır.
Turp karışımından her bir lahana yaprağının üzerine, özellikle de beyaz kısmına biraz sürülür.
Kimchinizi istediğiniz zaman yemeye başlayabilirsiniz, ancak lezzetim tam oturması için buzdolabında yaklaşık iki haftaya kadar dinlenmesi önerilir.
Süre uzadıkça kimçi zamanla çok ekşi hale gelebilir.
Kimchi Tarifi için Çeşniler
1 yemek kaşığı yapışkan pirinç tozu (1/2 bardak su ile karıştırın, ince bir macun kıvamına gelene kadar kısık ateşte pişirin ve soğumaya bırakın.)
1/2 su bardağı gochugaru, Kore kırmızı biber gevreği )zevkinize göre ayarlayın.)
Yarım çay bardağı tuzlu karides (saeujeot) -ince kıyılmış
3 – 4 çiğ karides -ince kıyılmış veya öğütülmüş – isteğe bağlı-
3 yemek kaşığı myulchiaekjeot balık sosu
3 yemek kaşığı sarımsak, kıyılmış
1 çay kaşığı zencefil, rendelenmiş
1 çay kaşığı susam – isteğe bağlı
1/2 su bardağı su
Lahananın kalın beyaz kısmını uzunlamasına ortadan ikiye kesin. Ardından, iki parçaya ayırmak için elinizle yavaşça ayırın. Çeyrek yapmak için her yarım için aynısını yapın.
Büyük bir kapta yarım su bardağı tuzu 5 su bardağı suda eritin. Her bir lahana çeyreğini birer birer tuzlu suda iyice yıkayın, fazla suyu çalkalayarak tekrar kaseye alın ve ardından başka bir kaseye aktarın.
Diğer yarım su bardağı tuzu kullanarak ve en dıştaki yapraktan başlayarak her yaprağın kalın beyaz kısmına tuz serpin.
Tüm lahana çeyreklerini 1/2 bardak tuzla tuzlamaya çalışın, ancak gerekirse biraz daha kullanabilirsiniz.
Lahana çeyreklerinin geri kalanıyla tekrarlayın. İlk kaseden kalan tuzlu suyu lahananın üzerine dökün. Alttakileri 2-3 saatte bir çevirerek yaklaşık 6-8 saat bekletin.
Yaprakların beyaz kısımları kolayca bükülebilecek hale gelince lahanalar yıkanmaya hazır hale gelir. Özellikle beyaz kısımlar arasında olmak üzere 3 kez iyice durulayın. İyice süzün kesin.
Pirinç tozunu yarım su bardağı su ile karıştırın ve ara sıra karıştırarak ince bir macun kıvamına gelene kadar kısık ateşte pişirin ve soğumaya bırakın.
Sarımsak, zencefil ve saeujeotu hazırlayın. Pirinç ezmesi ve yaklaşık yarım su bardağı su dahil olmak üzere tüm baharat malzemelerini birleştirin ve iyice karıştırın. Pul biber hafifçe eriyip macun kıvamına gelene kadar kenarda bekletin.
Turpu ve isteğe bağlı armutu kibrit çöpü şeklinde kesin, büyük bir kaseye aktarın. Y
Yeşil soğanları çapraz olarak yaklaşık küçük küçük parçalar halinde kesin. Hazırladığınız baharat karışımını turplara ekleyin ve elinizle iyice karıştırın.
Taze soğanları atın ve her şeyi hafifçe karıştırın. Biraz tadın. Olduğu gibi yemek için biraz fazla tuzlu olmalı. Tatların güzelce karışmasını sağlamak için yaklaşık 30 dakika bekletin.
Yaprakları bir arada tutacak kadar bırakarak, her lahana çeyreğinden sert gövde kısmını kesin. Turp karışımı ile kaseye bir çeyrek lahana koyun. Turp karışımını her yaprağın üzerine, büyük yapraklar için bir ila iki yemek kaşığı yayın.
Lahananın yaprak kısmını gövdeye doğru katlayın ve en dıştaki yaprakla güzelce sarın. Kesilmiş tarafı yukarı gelecek şekilde bir kavanoza veya hava geçirmez bir kaba yerleştirin. Kalan lahanalarla tekrarlayın.
Büyük yapraklarınız döküldüyse, bunları kimchinin üstünü kaplamak için kullanabilirsiniz.
Tüm lahanalar kavanoza veya hava geçirmez bir kaba girdikten sonra, üzerlerine sertçe bastırın.
Turp karışımını içeren kaseyi yarım bardak suyla durulayın ve kimchi kabına dökün. Kapağı kapatın.
Hava durumuna bağlı olarak oda sıcaklığında bir veya iki gün bekletin. Sıcak yaz günlerinde yarım gün önerilir. Ardından, buzdolabında saklayın.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…