Kına kına kabuğu, aynı isimli ağacın kabuk kısımlarından elde edilir. Bu ağaç cinchona olarak da bilinir. Ülkemizde yetişmez ve Amazon Ormanlarına özgüdür.
Ağacın kabuklarından kinin isimli madde elde edilir. Bu madde geçmişte sıtma tedavisinde kullanılan maddedir.
Kına kına kabuğu günümüzde de alternatif bir sağlık ürünü olarak alıcı bulur. Kabukların kansızlık için etkili olduğu düşünülmektedir.
Buna ek olarak şişkinlik ve benzeri sindirim şikayetlerinde; hemoroidde, bacak kramplarında, gripte de kullanıldığı bilinmektedir.
Kına kına ağacının kabuk kısımlarının büzücü ve antimikrobiyal etkileri olduğu bilinmektedir. Bu kabukların özü elde edilerek, öz hemoroid, kellik, varis, tedavisi için ilaç yapımında da kullanılır.
Kabukların mide öz suyu salınımını teşvik ettiği bilinmektedir.
Kansızlık gibi şikayetler için kabukların genellikle çay gibi demlenerek tüketildiği bilinmektedir. Olası yan etkilerden kaçınmak adına kullanım çok düşük miktarlar ile sınırlı tutulmalıdır.
Günlük kullanımın 3 gramdan daha fazla olmamasına özen gösterilmelidir. Bu 3 gram 2 ya da 3 porsiyon olarak tüketilebilir.
1 gram kadar küçük bir parça kabuk 1 çay fincanı su ile 2 dakika kaynatılır ve süzülür. Süzülen çay ılık olarak tüketilir.
Kına kına ayrıca kinin bitkisi olarak da anılır. Bitkinin yüksek dozlu alımlarında ciddi yan etkileri olabilir. Yan etkilerden ve olası ilaç etkileşimlerinden kaçınmak için bu bitkiyi tüketmeye başlamadan önce mutlaka bir uzmana danışınız.
Kulak çınlaması, mide bulantısı, ishal, baş ağrısı, görme bozuklukları, ateş ve ciltte alerjik reaksiyonlar yan etkiler arasında yer alır.
Hamile ve emziren kadınların bu bitkiyi tüketmesi ise önerilmemektedir.
Btikinin iştah açıcı etkileri sebebiyle kilo alımını teşvik amacıyla da kullanıldığı bilinmektedir. Bu amaçla da bitki demlenerek çay gibi tüketilmektedir.
Ancak bu etkilerin gerçekliğini destekleyen bilimsel veriler henüz oldukça yetersiz seviyededir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…