Kiraz nasıl kurutulur? merak ediyorsanız bu yazı sizin için!
Mevsiminde sulu sulu, lezzetli kirazların tadını bolca çıkardıysanız ve birazını da kış ayları için saklamak isterseniz onları kurutmak iyi bir fikir olabilir.
Kurutmak dışında taze kirazlar ile konserveler, turşular, reçeller de hazırlanabilir. Daha sıra dışı bir şeyler denemek isterseniz kirazlı chutney (Hint turşusu) deneyebilirsiniz.
Konserveleri hazırlamak aslında oldukça kolay. Oran çok basit 1 kg çekirdeği ayıklanmış kiraz için 1 litre içme suyu yeterli. Biraz şeker ilavesi konservelere lezzet katar ama aşırıya kaçmamalı çünkü kirazlar zaten tatlı!
Konserve, şerbet ya da kurutma yaparken kirazların çekirdeklerini isterseniz içinde bırakabilirsiniz. Ancak biraz zahmete girip çekirdekleri ve sapları ayıklamak daha akıllıca bir tercihtir.
Çekirdekleri ayıklamak için küçük “çekirdek çıkarıcı” aparatlar işinizi fazlasıyla görecektir.
Gelelim kirazları nasıl kurutacağımıza!
Kirazlar yarı güneşte doğal biçimde kurutulabilir ya bunun için kurutucu makinalar kullanılabilir.
Her iki durumda da kirazlar, kesinlikle üstü üste gelmeyecek ve birbirine değmeyecek biçimde dizilmelidir.
Eğer makinasız kurutma yapacaksanız yarı gölgede kirazların kuruması 3 – 4 gün kadar sürecektir. Bu süre kirazların sululuk oranına, ebatına, hava durumuna göre değişkenlik gösterebilir.
Süre sonunda olası bakteri riskini en aza indirmek ve daha iyi bir kuruluk sağlamak için 150 derece fırında kirazları 20 dakika kadar fırınlayın.
Her her iki alete de sahip değilseniz normal fırında da kurutma yapabilirsiniz. Normal fırında kurutma yaparken fırın 65 derece olmalıdır. Fırınınız bu kadar düşük ısıya inmiyorsa fırın kapağını açık bırakarak ısıyı düşürebilirsiniz.
Normal fırında kiraz kurutma yaklaşık 9 -10 saat kadar sürecektir.
Kuruyan kirazları atıştırmalık olarak doğrudan tüketebilir ya da kurabiyelere, keklere, granolalara, salatalara, yoğurda ekleyebilirsiniz. Kuru kirazlar oldukça lezzetli ve çok besleyicidir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…