Kırmızı pirinç (Oryza Sativa) daha önce duydunuz mu? kahverengi pirinç, siyah pirinç… Ama Sofralarımızın vazgeçilmezi beyaz pirince alternatifler gün geçtikçe artıyor.
Haydi gelin kırmızı pirinci daha yakından inceleyelim!
Kahverengi ve beyaz pirinçler gibi, kırmızı da birçok sağlık yararına sahiptir.
Antosiyanin adı verilen bir bileşenin varlığı nedeniyle, bu pirinçler genellikle kısmen kabuklu veya kabuksuz olarak tüketilir.
Kırmızı pirincler, bu göz alıcı rengi bu bileşenden alır ve diğer pirinç çeşitlerine kıyasla çok daha fazla besin değerine sahiptir.
Batı Afrika kırmızı, Bhutan kırmızı ve Tay kırmızı pirinci gibi alt türleri de vardır.
Bu türü sağlıklı bir seçim yapan şey, aslında kırmızı kabuğudur.
Dünya da yaklaşık 40.000 pirinç çeşidi vardır; Bununla birlikte, kitleler arasındaki farkındalık nedeniyle bilgimiz sadece birkaç popüler türle sınırlıdır.
Kırmızı pirincin, çeşitli hastalıkların önlenmesine ve iyileştirilmesine yardımcı olan antioksidanlar ve magnezyum bakımından zengin olduğu bilinmektedir.
Sri Lanka, Pakistan ve Hindistan gibi ülkelerde yaygın yetişir. Ülkemizde yaygın değildir. Kastamonu bölgesinde farklı bir tür olarak çizgili bir tür yetişir.
Diyabetin kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.
Oksijen tüketimini artırır.
Yorgunluğu azaltmaya yardımcı olur.
Astımı önleyebilir, şikayetleri azaltabilir.
sindirime yardımcı olur.
Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
1 bardak pişmiş kırmızı pirinçler için:
Kalori: 216 kal
Karbonhidrat: 45g
Yağ: 2g
Protein: 5g
Tam lezzet profili, pirincin çeşidine bağlı olacaktır, ancak diğer pirinçlerden daha besleyici ve daha hafif tatlı olma eğilimindedir.
Dokusal olarak bu pirinc, kahverengi pirince çok benzer: dış kaplaması (kepek) nedeniyle biraz çiğnenebilir, ancak iç kısmı yumuşaktır.
Malzemeler
Hazırlanışı
Gördüğünüz gibi kırmızı renkli pirinçle de pilav yapmak oldukça kolay ve alışıldık biçimdedir!
Afiyet Olsun!
Bu maya geleneksel bir Çin mutfağı ve Çin tıbbi ürünüdür.
Amerika Birleşik Devletleri’nde, Red Yeast Rice içeren diyet takviyeleri, kolesterol ve ilgili lipidlerin kan seviyelerini düşürmeye yardımcı olmak için kullanılmaktadır. Ülkemizde ise çok yaygın değildir.
Bu ürünleri belirli kolesterol düşürücü ilaçlarla aynı yan etkilere sahip olabilir ve bazıları potansiyel olarak toksik etkiye sahip olabilir. Bu nedenle bu takviyeler herkes için güvenli olmayabilir.
Bu takviye form Red Yeast Rice içerir. Sıklıkla kolestrole karşı kullanıldığı bilinmektedir.
Ancak bu takviyeler asla bilinçsiz biçimde kullanılmamalıdır. Çünkü belirli kolestrol ilaçları ile kullanımı yan etkilere neden olabilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Elma sirkesi, sindirimi destekleyen, kan şekerini düzenleyebilen ve bağışıklık sistemine katkı sağlayabilen doğal bir fermantasyon…
Oyster sos (İstiridye sosu), Uzak Doğu mutfağında sıkça kullanılan, koyu renkli ve umami açısından zengin…
At kuyruğu otu, silika ve mineraller açısından zengin bir bitkidir. Geleneksel tıpta kemik sağlığı, saç…
Sarı kil, doğal mineraller açısından zengin bir kil türüdür ve cilt bakımında, saç bakımında ve…
Kav mantarı (Fomes fomentarius), halk arasında "ağaç mantarı" veya "çakmak mantarı" olarak da bilinir. Genellikle…
Çemen otu (Trigonella foenum-graecum), mutfaklarda baharat olarak kullanıldığı gibi, geleneksel tıpta da birçok sağlık sorununa…