Kişniş; kinzi ve aş otu olarak da bilinir. Maydonozgillerden yenilebilir bir tohum bitkidir.
Bitkinin ayrıca yeşil yapraklı kısımları da taze ya da kurutulmuş olarak tüketime uygundur.
Bu yeşil yapraklar, görüntüsü ile tıpkı maydanozu andırır. Boyları 50- 60 santime kadar uzayabilir.
Latince ismi: Coriandrum sativum
Kişniş bitkisi esas olarak Akdenizli bir bitkidir.
Şimdi Satın AlAkdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerimizde kırlara çıktığımızda kişnişle karşılaşmamız olasıdır. Bunun yanı sıra tarımsal olarak yetiştirilmesi de yaygındır.
Kişnişin tarihi oldukça eski zamanlara dek uzanır. Öyle ki milattan önce 1500’lü yıllarında dahi şifa amaçlı, çeşitli hastalıklardan korunmak amaçlı kullanıldığına dair kanıtlar vardır.
Kişniş; görüntüsü ile ilkbaharda maydanozdan farkısız görüntüye sahiptir. Yaz güneşi ile lila ve beyaz renkli çiçeklerini açar. Tohuma döndüğünde ise kendine has belirgin kokusunu kazanır.
Kişniş tohumları, bitkinin meyvesi olarak da betimlenebilir.
Bu meyveler; mide ve bağırsak gazını giderici, ağrıyı hafifletici ve hazımsızlık önleyici etkilere sahiptir. Bu etkilerin kaynağı büyük oranda tohumların bünyesinde barındırdığı çeşitli uçucu yağlar ve asitik asitlerdir.
Kişnişin sağlık üzerindeki olumlu etkileri bunlarla da sınırlı değildir. Tohumlar; aynı zamanda antiseptik etkiye sahiptir. Yaraların hızlı iyileşmesine katkı sağlayabilir ve sivilceleri kurutmaya yardımcı olabilirler.
Kinzi tohumlarını ve kişnişin yeşil yapraklarını çok çeşitli tarif ile değerlendirmek mümkündür.
Tohumlar sıkça çorbalarda, dolmalarda, etli ve tavuklu yemeklerde baharat olarak değerlendirilir.
Soslarda lezzet verici olarak değerlendirilir.
Şimdi Satın AlLahana, salatalık başta olmak üzere ev yapımı turşulara 6-7 tane kadar eklenir. Bu taneler turşuya hem lezzet verir, hem de kolay bozulmasını engeller.
Kişniş tohumları ayrıca körili tarifler ile de özellikle uyumludur.
Yeşil kısımlar da tıpkı tohumlar gibi oldukça aromatiktir.
Yaprakları da soslarda – özellikle makarna soslarında, salatalarda, el açması böreklerde değerlendirmek mümkündür.
Yeşil kısımlar özellikle yoğurtlu tarifler ile çok uyumludur.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…