Mutfak

Kızartma Yağı Neden Köpürür? Ne Yapmalı?

Kızartma yağı neden köpürür? Bu durum ile baş etmek mümkün mü? Köpürme kızartma için zeytinyağı kullandığımızda mı olur? Yağın köpürmesi, yağın bozulduğuna mı işaret eder? Gelin bu soruların cevaplarına bir göz atalım!

Kızartma Yağı Neden Köpürür?

Kızartma yağı, ısıtıldığında köpürmesinin birden çok sebep olabilir. İşte en yaygın sebeplerden bazıları:

Su: Kızartılacak yiyeceklerin yüzeyinde su varsa, sıcak yağa düştüğünde buharlaşır ve buhar kabarcıkları oluşturur. Bu kabarcıklar, yağın yüzeyinde köpük oluşmasına neden olur.

Yüksek Sıcaklık: Kızartma yağı yeterince sıcak değilse, yiyeceklerin yüzeyindeki suyu buharlaştıramaz. Bu nedenle, yağa düşen yiyeceklerin yüzeyinde kabarcıklar oluşmaz ve köpürme meydana gelmez. Ancak, yağın aşırı ısınması da köpürmeye neden olabilir.

İdeal kızartma sıcaklığı 175 ve 190 derece aralığındadır.

Yağın Kalitesi: Kızartma yağı, kalitesiz veya aşırı kullanılmışsa köpürme eğilimi gösterir. Kalitesiz yağ, daha fazla çözülmeyen maddeler içerir ve bu da köpürmeye neden olabilir. Aynı şekilde, aşırı kullanılmış yağın bileşimi değişir ve daha az stabil hale gelir, bu da köpürmeye neden olabilir. Bu aşırı köpürme gösteren kızartma yağının en yaygın nedeni olarak bilinir.

İdeal biçimde yağ hiçbir durumda 3 kereden fazla kullanılmamlıdır. Bu sayı kızartılan gıdaya göre daha az olabilir ancak daha fazla olmamalıdır.

Kızartma yaparken yağın köpürmemesi için ne yapmalı?

  • Kızartma yağı köpürmesi, alevlenme ve yangın riski taşır. Bu nedenle kızartma yaparken dikkatli olunmalıdır. Yağın sıcaklığını kontrol etmek ve yiyecekleri kızartırken sularından iyice arındırmak önemlidir.
  • Ayrıca, yağın kalitesine dikkat edilmeli ve kızartma yağları tekrar tekrar kullanılmamalıdır. Hem ayçiçek yağı hem zeytin yağı hem de kızartma için kullanılan diğer tüm yağlar belirli durumlarda köpürme eğilimi gösterebilirler. Bu yağın türünden bağımsız bir durumdur.

Köpüren Yağa Ne Yapmalı?

Yağın köpürmemesi için alınabilecek önlemlerden kısaca yukarıda bahsettik. Peki kızartma yaparken böyle bir durumla karşılaşırsak ne yapmamız gerekir?

Köpüren yağ, alevlenme ve yangın riski oluşturabileceği için hemen müdahale edilmesi gereken bir durumdur.

Bu durumda hemen ocağın altını kapatın. Bu, yağın daha fazla ısınmasını engeller ve köpürme eğilimini azaltır.

Ardından hemen kapakla yağın üzerini kapatın. Kapak, yağın oksijenle temasını keserek alevlenme riskini azaltacaktır.

Yağın sıcaklığını düşürmek, köpürmeyi önleyebilir. Bunun için yağı soğumaya bırakabilir veya başka bir tencereye aktarabilirsiniz.

Köpüren yağı söndürmek için ASLA su kullanmayın. Su, yağın daha fazla köpürmesine ve hatta alevlenmesine neden olabilir.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Beslenme

Sahte Zeytinyağı İçinde Ne Var?

Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…

5 saat önce
  • Sağlık

Ruj Sağlığa Zararlı mı?

Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…

3 gün önce
  • Sağlık

Lip Balm Bağımlılık Yapar mı?

Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…

3 gün önce
  • Sağlık

Brassaiopsis Glomerulata Nedir? Faydaları

Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…

4 gün önce
  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

2 ay önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

2 ay önce