Köftür; köftur ya da köfter gibi isimlerle anılan Nevşehir’e özgü eşsiz bir tattır.
En yaygın Nevşehir’de yapılan bir tatlıdır. Denizli, Muğla, Bolu, Kayseri, Kırşehir ve Konya mutfağında da birkaç küçük değişiklik ile köfter tatlısı yapıldığı bilinir.
Kalın kesimli bir pestil olarak düşünülebilir. Jel yapıdadır.
Tatlı; az sayıda doğal malzeme ile hazırlanır. Ana maddesi üzüm şırası ya da üzüm suyu ve nişastadır.
Ancak taze üzüm suyu bulunamıyorsa üzüm pekmezi de tercih edilebilir. Pekmez ile yapılan tariflere bir miktar da su eklemesi yapılır.
Şimdi Satın AlTaze üzüm ile en güzel ve lezzetli köftür elde edileceği için bağ bozumu zamanı köftürün de Nevşehir’de en sık yapıldığı zamana denk gelir.
Temel olarak köftürün elde edilmesi üzüm şırası ya da üzüm suyu içinde nişastanın çok kısık ateşte, sürekli karıştırılarak kaynatılması ile elde edilir. Genellikle ilave şeker kullanılmaz.
3 su bardağı üzüm suyu için 4 yemek kaşığı nişasta kullanılır.
Tatlı, sıcak olarak ya da dinlendirildikten sonra soğuk biçimde servis edilebilir. Taze ceviz mevsiminde, taze ceviz ile bir arada servis edilir.
Tereyağında kavrulup bol ceviz ile de bambaşka bir tada kavuşur.
Küflü peynir ile bir arada servis etmek de bir diğer yöresel sunuş biçimidir.
Çay ve kahve yanında hoş bir ikramlık, atıştırmalıktır.
Köfter kurutmak için tatlının öncelikle dilimlenmesi gerekir.
Dilimler birbirine değmeyecek ve üst üste gelmeyecek şekilde geniş bir tepsiye ya da temiz bir bez üzerine serilir.
Direkt güneş almayan ama sıcak ve aydınlık bir yere konur. Bu biçimde 1 ya da 2 gün süre ile bekletilir. Bu süre hava sıcaklığına, ortam nemine göre değişiklik gösterebilir.
Bekletme sonunda tatlının nişastası yani şekeri tıpkı kuru incir ya da kuru cennet hurması gibi yavaş yavaş yüzeyine çıkacaktır. Bu da köftürün yüzeyinde bir doğal unlanma olarak gözle görülür.
Bu unlanma tatlının lezzetine lezzet katar.
Daha sonra köftürler ağzı kapalı biçimde saklanmak üzere bir kaba alınır. Kap serin bir yerde ya da buzdolabında saklanmalıdır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…