Kombucha içeceğinin alkol içerip içermediği son zamanlarda sıkça tartışılan bir konudur. Bu konuya neden olan kombuchanın çoğu paketlenmiş gıdanın aksine canlı yapıda oluşudur.
Kombucha fermantasyon aşamasında az bir miktar alkol üretir. Bu doğru bir bilgidir.
Maya, CO2 ve etanol üretmek için şekeri kullanıp fermente ettiğinden nihai üründe doğal biçimde bir miktar alkol açığa çıkar.
Fermantasyon esnasında ortaya çıkan alkolün miktarı demlemeden demlemeye değişiklik gösterir. Ancak genel olarak eser miktarda olduğu kabul edilmektedir.
Uzun süreli demlemelerde alkol oranı artmaktadır. Düşük sıcaklıklarda gerçekleşen fermantasyonlarda ise alkol miktarı daha düşük seyretmektedir.
Isısız damıtma adı verilen bir yöntem ile çeşitli firmalar bu alkol oranını %0.1’in altına indirebilmektedir.
Kombu çayı alkol oranı genel olarak % 0.5’ten daha düşüktür.
Fermente gıdalarda alkole rastlamak aslında şaşırtıcı değildir. Pastörize edilmeyen sirke, turşu, kefir, soya sosu, ekşi mayalı ekmek gibi gıdalarda doğal biçimde eser miktarda alkol bulunmaktadır.
Doğal fermantasyonla elde edilen kombucha çayları için alkolsüz kalmak imkansız gibidir. Ancak içeriğindeki alkol %1’in altında kaldığı için alkollü içecek sınıfında da değildirler.
Gene de fermantasyon sonrası çeşitli kimyasal işlemler ile alkolü tamamen sıfırlanmış çeşitli ürünleri de piyasada bulmak mümkün olabilmektedir.
Kombuchanın temel bileşeni çaydır. Siyah ya da yeşil çay ile hazırlanan kombuchanın içeriğinde doğal olarak bir miktar kafein de vardır.
Fermantasyondan geçen çay, kafein gücünü belli oranda yitirir. Çayın kafeini uğradığı fermantasyon ile 3’te 2 oranında azalır. Ve geriye çayın doğal kafeininin 3’te 1’lik kısmı kalır.
Yani eğer kafein konusunda kesin bir diyeti sürdürüyor ve kafeini asla beslenmenize dahil etmiyorsanız kombucha da sizin için doğru bir seçenek sunamaz.
Ancak hali hazırda kafeinli içecekleri tüketiyorsanız kombuchanın içeriğindeki kafein aşırıya kaçmadığınız sürece sizi olumsuz etkilemeyecektir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…