Kompost, en basit hali ile organik atıkların bir araya getirilerek çürümeye bırakılması ile meydana gelen doğal ve kaliteli bir gübredir.
Kompost; her ortamda hazırlanabilir. Bahçede, parkta, evde ya da balkonda her evden çıkan bitkisel ve hayvansal kaynaklı atıkların bir araya getirilmesiyle hazırlanabilir.
Elde ettiğiniz kompost gübreyi; çiçek, sebze ve her türlü bitki yetiştirirken kullanabilirsiniz. Hazırladığınız bu organik bileşen toprağın daha iyi hava almasını, suyun daha iyi tutulmasını sağlar, toprağın mineral ve vitamin yönünden zenginleşmesine vesile olur. Toprağın canlılar için uygun Ph derecesine ulaşmasını sağlar.
AYRICA
Kompost hazırlayarak, evinizden çıkardığınız organik atıklarınızın değerlenmesini sağlarsınız. Aksi halde bu organik atıklar bir yerde kümelenerek ya da yakılarak havaya ve doğaya zarar verir.
Meyve ve sebze kabukları, çürümeye başlayan ya da bozulan meyve ve sebzeler, çay ve kahve telvesi, yumurta kabukları, kağıt ve karton ambalajlar, gazete, peçete, saç, kuru yapraklar, kurumuş çiçekler, boyasız ve cilasız ahşap, talaş… tüm organik atıklar kompostta kullanılabilir.
Kuzu, inek, tavuk gibi hayvanların gübresi de kompost için uygundur. Fakat kedi, köpek gibi etobur hayvanların gübresi kullanılmaz, bunun sebebi bu gübrelerini nsan sağlığına zararlı bir takım parazitler içermesidir.
Kompostun her kısmının oksijen alması önemlidir. Her böyleye oksijen ulaşması için, zaman zaman kompostu karıştırmak gerekir.
Kompostunuzun hazır hale gelmesini sağlayacak olan canlılar, suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle kompostunuzun nemli kalması gerekir. Özellikle balkonda ya da ev içinde komposto hazırlıyorsanız, zaman zaman sulama yapmanız gerekir. Sulama konusunda aşırıya kaçmamak da önemlidir. Elinize aldığınızda şapır şapır su damlayan bir yapı kompost için istenen bir durum olmayacaktır.
Kompostunuzu, doğrudan güneşten ve doğrudan yağmurdan korumanız gerekir. Aksi halde kötü koku sorunu ile karşılaşılabilir.
Kompostunuzu hazırlamanın farklı yöntemleri vardır. Doğru yöntem sizin alanınıza, ihtiyaçlarınıza, atık miktarınıza ve bu işe ne kadar zaman ve bütçe ayırmak istediğinize göre değişecektir.
Temel olarak 3 temel kompost yönteminden bahsedebiliriz.
Soğuk kompost, en zahmetsiz yöntemdir. Alanınız dar ve kısıtlı ise uygun yöntem olacaktır. Fakat bu yöntem ile toprak oluşumu diğer yöntemlere göre daha uzun bir zaman alır. Bu zaman 6 ay ila 2 yıl arasında değişebilir.
Bu yöntemde, organik malzeme üst üste konulur ilave bir işlem uygulanmaz. Yığının kendi halinde topraklanması beklenir.
Bu yöntem koku ve sineklenmeye yatkındır. Fakat bu sorunun üstesinden gelmek için bir püf noktası vardır. Kompostun en üstü talaş, saman, kuru yaprak gibi bir malzeme ile daima kapalı tutulursa ne sineklenme ne de koku sorunu olacaktır. Kompostun hava alıyor olması da önemlidir.
Sıcak kompost, daha geniş alanlar için uygundur. 2 hafta ila 1 ay arasında değişen kısa sürelerde sonuç alınır. Daha riskli bir yöntemdir ve bir nebze profesyonellik ve deneyim gerektirir.
Solucan kompostunda, adından da anlaşılacağı gibi soluncanlardan destek alınır. Solucanlar organik atıklarla beslenirler ve dışkıları zengin bir gübre olur.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Sultan Çayı, mentollü ferahlatıcı çay karışımı olarak bilinen, geleneksel içerikleri ile hem ferahlatıcı hem de…
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…