Körmen otu, Ege’ye özgü otlar arasında en yüksek aromalı olanlardan bir tanesidir.
Yabani sarımsak, kır soğanı, yabani pırasa, sarı zambak otu, gurante, çiriş otu, gulik, sirım ve köremen… gibi çeşitli yöresel isimler ile de anılır.
Körmen için yabani bir tür sarımsak demek yanlış değildir. Sarımsağın kullanıldığı her yerde körmen de kullanılabilir.
Bitkinin toprak altından kalan kısımları daha yüksek aromalıdır. Sap kısımları ise pırasa gibidir.
Fakat körmen yetiştirme sarımsak kadar yoğun aromalı değildir. Kokusu rahatsız edici değildir. Bu nedenle şifa niyetine ve ilaç niyetine de sarımsak yerine tercih edilir.
Pırasa yemeği gibi pişirilerek yenilebilir. Soğansız kavrularak yumurta ile yenilebilir.
Diğer kavurmalık Ege otları -ebegümeci, turp otu, ısırgan, arapsaçı, iğnelik gibi- ile bir arada kavrulabilir. Yabani sarımsak harç içinde diğer otlardan daha az eklenerek kullanılır.
Ve böreklik otlar ile harmanlanarak sac böreği, gözleme yapılabilir.
Köremen eklediğiniz tariflerde ilave olarak soğan ya da sarımsak kullanmanıza gerek yoktur.
Kış ayının bitip de baharın geldiği zamanlarda köremeni pazarlarda yaygın olarak görebilİrsiniz.
Ege’ye has bir ot olarak bilinse de Türkiye’nin çok çeşitli bölgelerinde yetişir. Ancak mutfaklarda kullanımı daha çok Ege bölgesindeki illerimizde yaygındır.
Lezzetinin yanı sıra faydaları da pek çoktur. Zirai yetiştirme bir ürün olmadığından zirai ilaç riski de taşımayan bir besindir. Dağlık araziden toplanan yabani sarımsak tamamen organiktir.
Bitkiyi bahar aylarından toplayıp kurutarak tüm yıl baharat olarak kullanmak da mümkündür. Kurutulan köremenler mutfak robotunda ya da değirmende öğütülür.
Bu baharat çay olarak demlenerek de tüketilebilir. Boğazı yumuşatır ve öksürüğü azaltır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Sultan Çayı, mentollü ferahlatıcı çay karışımı olarak bilinen, geleneksel içerikleri ile hem ferahlatıcı hem de…
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…