Koruk suyu, mevsiminde ham üzümlerden hazırlanan limon ve sirkeye alternatif asidir bir bileşendir.
Koruk suyu yapımında henüz tam olarak olgunlaşmamış, oldukça ekşi, yeşil renkli ve fermente edilmemiş üzüm korukları kullanılır.
Üzüm yetiştiriciliğinin yaygın olduğu Fransa, İspanya, İtalya gibi Avrupa ülkelerinde koruk ve koruksuyu ile hazırlanan tarifler yaygındır.
Koruk suyunu değerlendirmek için ilk akla gelen seçenek onu salatalara eklemektir. Fakat lezzetli ve kıymetli koruk suyunu kullanmak için çok sayıda farlı alternatif yöntem daha vardır.
Yemeklerde koruk suyunu yemeğe keskinlik vermek, ekşilik katmak için kullanmak yaygındır.8
Bu özel suyun kullanımı çok eski dönemlere dek dayanır. Eski ve usta şeflerin reçetelerinde tavuk yemeklerinde, çorbalarda hatta tatlılarda kullanıldığı bilinmektedir.
Fakat limonun mutfaklarda yaygın kullanılmaya başlanması geçtiğimiz yüzyıllarda korukların bir miktar gözden düşmesine neden olmuştur.
Neydeki son zamnalarda koruk eskisi gibi hak ettiği değeri gören, popüle bir asit yaratıcıdır.
Tavuk, mantar ve balık yemekleri için hazırlanan kremalı soslara çok yakışır.
Meyve suyu olarak tüketilebilir. Fakat çok ekşi olduğu için armut, elma ya da şeftali gibi şeker oranı daha yüksek meyvelerle bir arada tercih edilebilir.
Koruk suyunu hazırlamak kolay ve zahmetsizdir. Henüz tatlanmamış yeşil üzümler toplanır, güzelce yıkanır ve bir meyve suyu sıkacağı ile sıkılır. Çekirdekler ve kabuklar bir renksiz tülbent yardımı ile süzülür.
Slow juicer makinalar ya da manuel sıkıcılar da tercih edilebilir.
Koruk suları, cam şişeler ile şişelenir ve mutlaka buzdolabında saklanır.
Buzdolabında 6 aya kadar saklanabilir. Eğer sadece salatalarda kullanılacaksa suyun içine tuz ve zeytinyağı eklenerek de saklama yapılabilir.
Tuz koruk suyunuz için doğal koruyucu görevi görecek, saklama ömrünü uzatacaktır.
Dondurucuda saklama yapılabilir. Derin dondurucuda koruk suyu saklama süresi 1 yıla kadar çıkacaktır. Buz kalıplarını kullanmak pratik olacaktır.
Koruk suyuna şeker ilavesi yaparak koruk suyu şerbeti hazırlamak da mümkündür. Bir gece buzdolabında dinlendirilen şerbetin tadı oturur ve ertesi gün tüketime hazır olur.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…