Kreatin (Creatine); aktif spor yapanlar ve sporcular arasıdan giderek popülerleşen bir takviyedir. Sosyal medya mecralarında da adından çok söz etine kreatin (cr); insan vücudunda, ağırlıklı olarak kaslarda ve beyinde doğal olarak bulunan azotlu bir amino asittir.
Kreatin, fosfat ile birleştiğinde, kaslara sürekli bir enerji akışı sağlar, kas dayanıklılığını arttırır ve kas yorgunluğunu önler.
Çoğu insan creatine depolarının yaklaşık yarısını yumurta, kırmızı et, beyaz et ve balıktan elde ederken, diğer yarısı böbreklerde ve karaciğerde kendiliğinden oluşturulur.
Ortalama bir günde, takviye olmaksızın diyetlerinden yaklaşık 1-2 gram creatine alınır.
Piyasada en yaygın olarak kullanılan kreatin monohidrat olan birkaç farklı kreatin takviyesi türü vardır.
Toz ve hap şeklinde satılan bu takviyeler, creatine ailesinde en çok incelenen ve araştırılan takviyelerden bir tanesidir.
Kaslara bir enerji patlaması sağlayarak daha sıkı ve daha uzun çalışma ve daha hızlı iyileşmeye olanak tanır.
Yüksek yoğunluklu, kısa süreli sporlarda performansı artırmak için en etkili takviyelerden biri olarak kabul edilir.
Kreatinin enerji arttırıcı etkileri nedeniyle performans sporcuları arasında sık kullanılır.
Çalışma kapasitesini artırır. Bu biçimde egzersiz yapma yeteneği ve kas gelişimi teşvik edilir.
Kreatinmonohidrat, piyasadaki en çok tercih edilen spor takviyesidir.
Kısa veya uzun süreli kreatin kullanımının sağlıklı yetişkinler üzerinde (beş yıl boyunca günde 30 grama kadar) herhangi bir zararlı etkiye neden olduğuna dair bir bilimsel çalışma yoktur.
Creatine kullanımını çevreleyen çok sayıda çalışma, sağlıklı yetişkinlerin tüketmesi için kreatinin tamamen güvenli olduğunu desteklerken, karaciğer ve böbrek fonksiyonu ile mücadele eden veya şeker hastalığı olan kişiler bundan uzak durması önerilmektedir.
Karaciğer sirozu veya kronik böbrek hastalığı, diyabeti veya yağlı karaciğeri olan kişiler bu tür takviyelerden kaçılmalıdır.
Her ne olursa olsun bu tür takviyelere başlanmadan önce mutlaka bir hekim görüşü alınmadır.
Kreatinin doğrudan saç dökülmesine neden olduğunu gösteren bir kanıt yoktur.
Ancak bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
2009’da yapılan bir araştırma, kreatin takviyesinin saç dökülmesine katkıda bulunabilecek DHT adlı bir hormondaki artışla ilişkili olduğunu bulmuştur.
Genel olarak, mevcut kanıtlara göre, kreatin çoğu yetişkin için ek olarak kullanmak güvenlidir. Bununla birlikte, DHT seviyelerinde artışa neden olabileceğinden, saç dökülmesine yatkınsanız kreatin kullanmaktan kaçınmak veya kullanmadan önce doktorunuza danışmak akıllıcadır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…