Krill yağı; hem omega-3 yağ asitleri hem de antioksidanlar bakımından zengin bir takviye gıdadır. Kilo vermeyi desteklemek, cildi iyileştirmek veya beyin sağlığını desteklemek için yaygın tercih edilir.
Kabuklu deniz hayvanlarından elde edilen krill yağı; son yıllarda balık yağına güvenli ve sağlıklı bir alternatif popülerdir.
Esasen krill yağıyla balık yağının faydaları hemen hemen aynıdır, ancak krill yağı biyolojik olarak daha kolay bulunur, daha sürdürülebilirdir ve civa veya diğer ağır metaller tarafından kontamine olma olasılığı daha düşüktür.
Krill Yağı Nedir?
Güney Okyanusu’nda bulunan küçük, karides benzeri bir kabuklu olan Antarktika kril türünden ekstrakte edilen bir takviyedir.
Besin zincirinin en altında yer alan canlı, öncelikle fitoplankton veya mikroskobik deniz yosunu ile beslenir.
Krill yağı, azaltılmış inflamasyondan kronik hastalık riskinin azalmasına kadar kapsamlı bir sağlık yararları listesine bağlı olan yüksek oranda konsantre miktarda omega-3 yağ asitleri içerir.
Omega-3 yağ asitlerine ek olarak, fosfolipid türevi yağ asitlerinin yanı sıra antioksidan özellikleri nedeniyle saygı duyulan güçlü bir karotenoid olan astaksantin de içerir.
Krill Yağı mı? Balık Yağı mı?
Hem kril yağı hem de balık yağı, EPA ve DHA dahil olmak üzere faydalı omega-3 yağ asitleri açısından yüksektir. Bu nedenle, kolesterol, artrit, cilt sağlığı ve diğer durumlar için bu iki yağın faydaları oldukça benzerdir.
Krill yağının balık yağına göre en büyük avantajı emilebilirliğidir. Aslında, çok sayıda çalışma, yıllar içinde balık yağı ile kril yağının biyoyararlanımını karşılaştırmıştır.
Örneğin, Norveç’ten yapılan büyük bir inceleme, kril yağında bulunan DHA ve EPA’nın biyolojik olarak balık yağından daha fazla kullanılabilir olduğunu göstermiştir.
Ek olarak, krill yağı, güçlü antioksidan özelliklere sahip çeşitli gıdalarda bulunan bir karotenoid olan astaksantinin ilave bonusunu içerir.
“Karotenoidlerin kralı” olarak da bilinen astaksantinin serbest radikallerle savaşma yeteneğinin C vitamininden 6.000 kat, E vitamininden 550 kat ve beta-karotenden 40 kat daha yüksek olduğu tahmin edilmektedir.
Civa ve Ağır Metal Barındırma Riski Nedir?
Krill ayrıca balık yağından daha düşük cıva ve ağır metal seviyeleri ile daha saf olduğuna inanılmaktadır. Krill; alg tükettiği için, diğer balık türlerine göre bu kirleticileri yüksek miktarlarda biriktirme olasılığı çok daha düşüktür.
Son olarak, kril yağı, balık yağından daha sürdürülebilir bir omega-3 yağ asitleri kaynağı olarak kabul edilir.
Bunun nedeni, Antarktika krilinin Dünya’daki en bol hayvan türlerinden biri olmasıdır. Balık yağı yerine kril yağını tercih etmek, aşırı avlanma gibi sürdürülemez ve zararlı uygulamalara katkıda bulunmamanıza yardımcı olabilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.