Kroton yağı ya da kraton yağı Hindistan ve civarındaki bölgelere özgü kraton ağacının tohumlarıdan elde edilir.
Kraton ağacı, küçük ebatlı bit bitkidir. Ülkemizde de süs bitkisi olarak evlerde ve bahçelerde yetiştirilir.
Latince ismi: Croton Tiglium
Kraton yağ, sakıncalı yan etkileri sebebiyle günümüzde dahili olarak neredeyse hiç kullanılmaz. Ancak geçmişte doktorlar bağırsak problemleri başta olmak üzere çeşitli hastalıkları tedavi etmek bu yağı kullanmışlardır.
Kraton tohumu yağı yüksek oranda müshil ve tahriş edici etkilere sahiptir. Ve zehirli olarak kabul edilir.
Günümüzde radikal bir takım tedavi yöntemleri için nadiren de olsa harici olarak kullanılır. Cilt soyucu etkisi vardır, kimyasal peelingtir.
Harici kullanımda yağ, yanma ve kızarıklığa ve ardından da cilt lezyonlarına neden olur.
Dahili kullanımda ise sadece tek bir damla kroton yağı bile hızla karın ağrısına ve ishale yol açar.
Büyük dozlarda alındığında ise oldukça toksiktir. Doz aşımı bağırsak iltihabı, şiddetli ağrı, kusma, kanlı dışkı ve ölümle sonuçlanabilir.
Toksisitesi nedeniyle, kroton yağı genellikle bir veya iki damladan fazla olmayan küçük dozlarda uzman kontrolünde uygulanır.
Aşırı doz ölümcül olabilir. Kroton yağıyla uğraşan herkes çok dikkatli olmalıdır çünkü deri ile temas eden küçük bir miktar bile lezyonlara neden olabilir.
Çocuklar ve hamile kadınlar asla kroton yağı kullanmamalıdır.
Cildin derinliklerine nüfuz eden kimyasal bir tedavidir. Tedavi dünyada bazı bölgelerde uzman hekimler tarafından kontrollü olarak uygulanır.
Derinin tamamen soyulması 7 ila 14 gün arasında sürmektedir.
Yağı gibi tohumların kendisi de ciddi sağlık tehdidi içerse de geçmişte tedavi amaçlı kullanılmıştır.
Mide ve bağırsakları boşaltmak ve temizlemek, safra kesesi sorunları, kolik, tıkanmış bağırsaklar ve sıtmayı tedavi etmek koton tohumlarının kullanıldığı alanlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özetle kraton yağı ya da kraton tohumları güvenli olmayan içerekte bitkisel ürünlerdir. Ciddi yan etkilere ve hatta ölüme neden olabilen bu ürünleri kontrolsüz biçimde kullanmaktan kesinlikle kaçınmanız gerekmektedir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…