Kükürt mantarı, ağaç gövdelerinde yetişen kolay ayırt edilebilir bir tür mantardır. Katmanlı yapısı ve sarı, turuncu rengi ile göz alıcıdır.
Yenilebilir tür mantarlar arasında yer alan kükürt mantarının tadı tavuğu andırır. Bu nedenle koruluktaki tavuk (chicken of the woods), orman tavuğu ya da kısaca tavuk mantarı olarak da bilinir. Tavuğun yanı sıra limonsu bir aromayı da lezzetinde saklar.
Latince ismi: Laetiporus sulphureus
Tek parça halince oldukça büyük bir kitle olarak yetişebilen bu mantarlar, dünyanın çok çeşitli coğrafyalarında görülür.
Mantar toplayıcılığına yeni başlayan kişiler için de ideal kabul edilen türün ayırdı oldukça kolaydır.
Aslında tek bir tür olmayan tavuk mantarının alt türleri vardır. Bu türlerin hepsi -bir tanesi hariç- parlak sarı ve turuncu renklidir.
Tür genellikle kozalaklı ve sert kabuklu ağaçların üzerinde yetişir. En yaygın görüldüğü ağaçlar meşe, kayın, karaağaç, ceviz, kestane, kiraz, okaliptüs, porsuktur.
Bu mantarın yenilebilir bür tür olduğunu artık biliyoruz. Peki nasıl pişirilir?
Hasat edilen mantar dilimlendiğinde ideal biçimde berrak bir sıvı sızdırmalıdır.
Yalnızca temiz bir bez ile silinmesi yeterli olacaktır.
Ancak çok fazla mantarınız varsa 1 haftaya kadar buzdolabında da saklama imkanınız vardır. Saklama için kese kağıdı kullanabilirsiniz.
Buzluğa kaldıracaksanız ön soteleme yapmayı unutmayın!
Herhangi bir tarifte tavuk veya tofu yerine kükürt mantarını kullanabilirsiniz. Ayrıca köriler, pirinçli tarifleri, risottolar, güveçler ve yumurtalı tarifler de bu mantarlar için idealdir.
Yağ miktarı konusunda aşırıya kaçmadığınızdan emin olun!
Orman tavuğu mantarı (laetiporus sulphureus) sık sık maiteke (grifola frondosa) mantarları ile karıştırılır.
Bu yalnızca bir isim benzerliğinden kaynaklanır. Her iki tür de zaman zaman orman mantarı olarak adlandırılır. Bu isim benzerliği dışında aslında iki türün hiçbir alakası yoktur.
Yalnızca ikisi de lezzetli, yenilebilir türlerdir.
Bu mantar yaygın ve nadir olmayan türler arasında yer alır. Yaz boyunca toplama yapılabilir.
Bu tür mantarlar; potasyum, C vitamini, yüksek lif, A vitamini içerir. Anti fungal (mantar önleyici) ve antibiyotik özelliklere sahip oldukları düşünülmektedir.
Kıymetli antioksidan kaynağı olarak kabul edilen tavuk mantarının, serbest radikalleri çok verimli bir şekilde temizlediği çalışmalarla desteklenmektedir. Bu kuvvetli antioksidanın kaynağı mantardaki α-glukandan isimli bileşendir.
100 gr mantar için:
360 kalori,
6 gr karbonhidrat,
6 gr lif,
21 gr protein,
2 gr yağ içerir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…