Kulak çınlaması; yaşa bağlı, kulak kirine bağlı, orta kulaktaki basınç veya sıvı kaynaklı olabilir.
Yüksek sese maruz kalmak, kafa travması ya da yüksek tansiyon gibi durumlar da kulak çınlamasına yol açabilir.
Bazı ilaçlar da kulak çınlamasına neden olabilir ya da durumu daha da kötüleştirebilir.
Bazı durumlarda ise çınlama psikolojik temelli olabilmektedir.
Kulak çınlaması giderek artan bir yapıdaysa ya da uzun süreli ise mutlaka bir kulak, burun ve boğaz doktoruna gidilmelidir.
Çınlamanın nedenine bağlı olarak çözüm elbette değişmektedir. Bazen sadece kulak kirinin temizlenmesi ya da çınlamaya sebep olan ilacın değiştirilmesi çözümdür.
Bunun dışında kulak çınlamasını hafifletmeye yardımcı olduğu söylenen doğal bazı bitkiler ve yöntemler de vardır:
Ginkgo biloba
Dolaşım üzerindeki olumlu etkileri ile bilinen gingko bilobanın kulak çınlamasında da bazı kişilerde olumlu sonuç verdiği bilinmektedir. 2013 yılında yapılan bir araştırma bu fikri desteklemektedir.
Çinko Takviyesi
Çinko, vücuttaki işitsel sistemde sinir iletimlerinde önemli bir rol oynamaktadır.
2015 yılında yayınlanan bir araştırma, kulak çınlaması olan kişilerde çinko seviyelerini değerlendirmiştir. Ve şikayeti olan kişilerde çinko seviyelerinin belirgin biçimde düşük olduğunu tespit etmiştir.
Çinkoya ek olarak B12 vitamini ve magnezyum seviyelerinin de çınlama üzerinde etkili olabileceği düşünülmektedir.
Akupunktur
Akupunktur kulakta çınlama şikayetinde popüler uygulanan bir terapi yöntemidir. Fakat terapinin kesin olumlu sonuç verdiğini gösteren çalışmalar sayıca yetersizdir.
Çınlamadan kurtulmada biofeedback ve bilişsel davranışçı terapi kombinasyonunun olumlu sonuçlar verdiği bulunmuştur.
Biofeedback, kalp atış hızı ve nefes gibi normalde bilinçsiz olan hayati fonksiyonlara odaklanmayı ve bilinçli olarak kontrol etmeyi öğrenmeyi içeren bir süreç olarak tanımlanır.
Depresyona, aksiyeteye ve bu nedenle kullanılan ilaçlara bağlı olarak ortaya çıkan kulak çınlamasından söz etmek de mümkündür.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…