Kuru İncir Nasıl Saklanır?

Kuru İncir Nasıl Saklanır? Kuru İncir Buzluğa Konur mu?

Kuru İncir Nasıl Saklanır?  sık sık karşılaştığımız sorular arasında. Bu yazımızda bu soruya detaylı bir cevap vermeye çalışacağız.

  • Kuru incir buzdolabında nasıl saklanır?
  • Kuru incir buzluğa atılır mı?
  • İncirleri nemden, küften, böceklenmeden nasıl koruyabiliriz?
  • Kuru incirin son kullanma tarihi var mıdır?
  • Kuru incir yıkanır mı? gibi daha detaylı sorulara da yazımızda yanıt bulabilirsiniz.

Kuru incir kurutma aşamasında da, tüketim için evlere ulaştıktan sonra da hassas ve korunması gereken; kolay bozulabilecek bir besin maddesidir.

Özellikle satın almış odluğunuz incir gerçekten doğal ve kimyasal işleme tabii tutulmadıysa, gerekli önlemler alınmaz ise bozulma riski daha da artacaktır.

Kimyasal işlemler, incirlerin bozulmadan seneler boyunca saklanması sağlar fakat insan sağlığı için büyük risk taşırlar ve incirin kendine has aromasını, lezzetini büyük oranda yok ederler.

Peki öyleyse kimyasaldan uzak doğal ve gerçek kuru incirleri nasıl saklayacağız?

Kuru İncir Nasıl Saklanır?

Eğer satın almış olduğunuz incirlerin miktarı çok fazla değil ise ve muhtemelen 7 ila 15 gün arasında tamamını tüketebileceğinizi düşünüyorsanız işiniz kolay!

İncirlerinizi, hava almayan bir cam kavanoz içinde ya da pamuklu kumaş bezler içinde oda sıcaklığında saklayabilirsiniz.

Oda sıcaklığında kuru incir saklarken dikkat etmeniz gereken önemli nokta,

  • oda sıcaklığının çok yüksek olmaması,
  • incirlerin direkt güneş almaması
  • nemden arınmış bir ortamda bulundurulması
  • ve saklama süresinin çok uzun olmamasıdır.

DİKKAT!

İncirler asla plastik poşetler içinde uzun süreli saklanmamalıdır! Poşet içinde incirler terleyecek, nemlenecek ve bozulma eğiliminde olacaktır!

Cam kavanozlar ve %100 pamuklu kumaş keseler tüm kuru sebze ve meyveleri saklamak için en ideal ortamı sağlar.

Oda sıcaklığında incir saklarken, incirlerin arasına 3-5 adet defne yaprağı eklemek incirlerin kurtlanma ihtimalini azaltırken, bir yandan da kuru incirlerinize hoş bir aroma katacaktır.

Kuru İncirler

Kuru İncir Buzdolabında Nasıl Saklanır?

Eğer, kuru incirleri biraz fazlaca aldıysanız oda sıcaklığında uzun süre saklamanız riskli olabilir. Bu durumda da incirlerinizi buzdolabınızda saklamanız en akıllıcası olacaktır.

Buzdolabının meyve ve sebze gözü kuru incirleri saklamak için ideal kısımdır. İncirlerin gene cam kavanozda ya da pamuklu keseler içinde olması iyidir.

Kuru incir buzdolabında, ısıya bağlı olarak biraz sertleşir. Fakat bu durum kalıcı değildir. Tüketmeden biraz önce oda sıcaklığına alacağınız incirleriniz eski kıvamına kısa sürede kavuşur.

Şimdi İncele

Kuru İncir Buzluğa Konur mu?

Daha uzun süreli saklamalar için kuru incirleri buzdolabının buzluk kısmında saklamak akıllıcadır. Buzlukta saklanan incirlerde lezzet ve aroma kaybı olmamaktadır.

Kuru İncir Son Kullanma Tarihi Nedir?

Doğru biçimde kurutulmuş ve saklanmış kuru incirin son kullanma tarihi üretim tarihinden itibaren 1 senedir. Bazı görüşlere göre bu süre 18 aya kadar yani bir buçuk seneye kadar çıkabilmektedir.

Fakat ideal biçimde kurutulmuş ve ideal biçimde saklanmış kuru incirler de bile 9. aydan itibaren şekerlenme ve renk değişimleri görülmektedir. Bu renk değişimleri ve şekerlenme, incirin tüketimine mani değildir, insan sağlığı için de bir tehdit oluşturmaz ama ürünün lezzetinden, aromasından ve görüntüsünden kayıplar yaşanır.

Kuru İncir Yıkanır mı?

Evet, olası tehditlere karşı kuru incirleri yemeden hemen önce yıkamak akıllıcadır. Özellikle kaynağını bilmediğiniz, zirai ilaç şüphesi taşıyan kuru incirleri yıkamak oldukça iyi bir fikirdir.

Kuru incirleri yemeden önce yıkamak olası aflatoksin riskini de çok yüksek oranda ortadan kaldırır. Yalnızca incir değil, tüm kuru meyveler ve sebzeler tüketmeden hemen önce yıkanmalıdır.

FAKAT!

İncirlerin ancak, tüketilmeden hemen önce ve yalnızca tüketilecek miktarda yıkanması gerekir.

Kuru incir yıkandıktan sonra asla saklanamaz! Bozulur, küflenir ve güvelenebilir.

Kuru incir Üzerindeki Beyaz Toz Nedir?

Bu toz olgun kuru incirlerde normaldir, taze incirlerde ise görülmez. İncirin içindeki nişastanın zamanla yüzeyine çıkması ile oluşmaktadır ve tamamen zararsızdır. İncirin lezzetine lezzet kattığı da düşünülür.

Bir diğer ihtimal ise bu beyazlığın un olmasıdır. Un çok ballı, taze incirlerin birbirine yapışıp bozulmasını engellemek amacıyla tercih edilebilir.

Doğru biçimde kurutulmuş, zirai ilaç ile tanışmamış tamamen doğal çeşit çeşit kuru incirimizi incelemek için tıklayın!

 

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

 

 

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Beslenme

Taze Kişniş Tadı Neden Sabun Gibi?

Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…

9 saat önce
  • Beslenme

Sahte Zeytinyağı İçinde Ne Var?

Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…

1 gün önce
  • Sağlık

Ruj Sağlığa Zararlı mı?

Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…

4 gün önce
  • Sağlık

Lip Balm Bağımlılık Yapar mı?

Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…

4 gün önce
  • Sağlık

Brassaiopsis Glomerulata Nedir? Faydaları

Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…

5 gün önce
  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

2 ay önce