Kuru Meyve

Kuru Meyveler Yıkanır mı? Kuru Kayısı Yıkanır mı?

Kuru meyveler yıkanır mı? Yoksa kurutulmuş olarak satın aldığımız her meyve yıkanmadan doğrudan tüketilmeli mi?
Kuru meyveler mevsim meyvelerini saklamanın ve tüm yıl boyunca tüketmenin lezzetli ve sağlıklı bir yoludur. Ara öğünlerde, tatlılarda, salatalarda, yoğurt ile bir arada, sağlıklı bir kahvaltıda tüketebileceğimiz çeşit çeşit kuru meyve vardır.

Kuru meyveleri kurutulma yöntemlerine göre daha sağlıklı ya da daha lezzetli bir hal alabilir. Kurutmalar ilave şeker ile ya da sade biçimde olabilir. İlave kükürt, raf ömrünü uzatmaya yönelik çeşitli koruyucular kulanılabilir. Ya da mevsiminde hasat edilmiş meyveler sade bir biçimde ekstra müdahale olmadan kurutulabilir.

Meyveler açık kurutma tezgahlarında, güneş altında “gün kurusu” olarak kurutulabilir. Özel kurutucu makinalar ile kısa sürede kurutma gerçekleştirilebilir. Makinalar özellikle kış meyve ve sebzelerinin kurutulması için en ideal yöntemdir.

Kuru Meyveler Yıkanır mı?

Yöntem ne olursa olsun kurutma işlemi esnasında ya da sonrasında, meyvelerin tezgahlarda geçirdikleri süreler içinde toz toprak ile yüzeysel biçimde kirlenmeleri olasıdır.

Daha da önemlisi kaynağından emin olmadığımız bazı kuru meyvelerde tüketmek ve bünyemize almak istemeyeceğimiz çeşitli kimyasal maddeler de olabilir.

Tüm bu kirleticilerden sağlıklı kuru meyvelerimizi arındırmanın en kolay ve pratik yöntemi ise onları yıkamaktır.

Kuru meyveleri yıkamak evet sağlıklıdır. Ancak birkaç küçük noktaya dikkat gerektirir.

Öncelikle meyveler her zaman soğuk su iile yıkanmalıdır. Sıcak su ile yıkama yapmak meyvelerde lezzet kaybına ve erimeye neden olabilir.

İkinci bir önemli nokta ise meyvelerin yalnızca tüketileceği zaman ve tüketileceği miktarda yıkanmasıdır. Meyveler toplu halde yıkanıp saklanmamalıdır. Bu biçimde bir yıkama sonucunda meyveler eğer doğru ve yeterli biçimde kurutulamazsa küflenme, kurtlanma riski ile karşı karşıya kalacaktır.

Kuru Kayısı Yıkanır mı? Nasıl Yıkanır?

Kuru kayısı özellikle sarı renkli gün kurusu olmayan kayısılar kükürt ile birlikte kurutulur. Kükürt meyvenin uzun ömürlü ve hoş bir sarı renkte kalmasını sağlamaktadır.

Ancak kükürt çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirir. Bu nedenle özellikle ağartılarak kurutulmuş sarı kayısıların tüketilmeden önce yıkanması önerilir.

Kayısıları akan su altında kibarca yıkandıktan sonra suyunu süzdürmek yeterli olacaktır.

Gün Kurusu Yıkanır mı?

Gün kurusu olarak kurutulan kayısılarda kimyasal riski daha düşüktür. Olası toz topraktan arındırmak için bu kayısılarda yıkanabilir ya da doğrudan tüketilebilir. Bu tercihe kalmıştır.

Ağartılmamış Kayısı Satın Al

Kuru Üzüm Yıkanmalı mı?

Kuru üzümler de gene kayısılar gibi kükürt ile ya da doğal biçimde kükürt olmadan kurutulabilir.

Kükürt ile kurutulmuş olan üzümler açık beyaz renkli, kükürtsüz olanlara kıyasla daha gösterişlidir.

Özellikle bu ağartılmış kükürtlü kurutulmuş üzümlerin tüketim öncesi yıkanması önerilmektedir.

Ağartılmamış Kuru Üzüm Satın Al

Kuru İncir Yıkanır mı?

Kuru incirler de gene tüketmeden önce yıkanmasında fayda olan meyelerden bir tanesidir. Hidrojen peroksit ile ağartılmış incirlere piyasada rastlamak mümkündür. Hidrojen peroksit insan sağlığını tehdit eden ve esasen incirde kullanımı yasak olan bir maddedir.

Ağartılmamış Kuru İncir Satın Al

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

4 hafta önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

4 hafta önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce