Kuzu göbeği ebesi mantarı ya da göbek ebesi, göbek mantarı, ekşi memet, yalancı kuzu göbeği, beyin mantarı isimleriyle anılan Latince ismi gyromitra esculenta olarak bilinen çok zehirli bir tür mantardır.
Kuzugöbeği ebesi ölümcül etkilere sahip olabilir. Kesinlikle gıda tüketimine uygun bir tür değildir. Toplayıcılığı yapılamayacak olan mantar türlerinden biridir.
Göbek ebesi mantarı, lezzetli ve yenilebilir bir tür olan kuzu göbeği mantarının yetiştiği arazilerde yaygın görülür.
Kuzu göbeği mantarı gibi ebe mantarı da kumlu toprak arazileri, çam ağaçlarının diplerini, nemli ormanları sever ve bu bölgelerde yaygı biçimde yetişir.
Bazı bilinçsiz toplayıcılar tarafından bu iki tür mantar karıştırılabilir ve bu karışıklığın istenmeyen çok sakıncalı sonuçları olabilir!
Bu mantarın zehirli olmasının sebebi içerdiği girotoksin isimli maddedir. Bu gizemli maddenin insanları ne biçimde zehirlediği halen gizemini korumaktadır.
Fakat bilinen bir gerçek vardır ki bu madde tamamen kanserojen özelliktedir ve vücuttaki kırmızı kan hücrelerine saldırır ve onları yok eder.
Göbek ebesi zehirlenmelerinin ilk belirtileri; mide ağrısı, yoğun terleme ve kusma, baş dönmesi olarak rapor edilmiştir. Bu ilk belirtilerin ardından koma ya da ölüm ile sonuçlanan vakalar vardır.
Mantarın tüketiminden 5-7 gün sonra ölüm ile sonuçlanan zehirlenme vakaları görülmüştür.
Bu mantarın içerdiği girotoksin isimli kimyasal madde merkezi sinir sistemini de olumsuz etkiler. Karaciğere ve böbreklere zarar verir.
Mantarın içerdiği zehir miktarı yetiştiği bölgeye göre, rakıma göre değişiklik gösterebilmektedir.
Kırmızı kahverengi şapka kısmı vardır. Bu baş kısmı oldukça kıvrımlıdır, bir beyin görüntüsünü anımsatabilir.
Şapka kısmının boyu 4 ve 12 cm arasında değişiklik gösterir.
Kuzu göbeği ebesi ikiye bölündüğünde içinin tamamen boş olmadığı görülür. Bu özellik sahte kuzu göbeği ile gerçeğini birbirinden ayırt etmenin bir yoludur. Gerçek kuzu göbeği mantarının içi tamamen boş yapıdadır.
Mantar toplayıcılığı asla rastgelelik içinde yapılmamalıdır. Sadece ve sadece uzman kişiler tarafından, güvenli olduğundan emin olunan mantarın toplanması ve tüketilmesi hayati bir önem taşır. Bilinçsiz biçimde mantar toplayıcılığından kaçının!
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…