Kuzukulağı

Kuzukulağı Otu Ne Zaman Çıkar? Nerede Yetişir?

Kuzukulağı otu, mevsiminde kendiliğinde yetişen çok yıllık bir bitkidir. Ayrıca yetiştirciliği de yapılır. Yetişmesi zahmetsizdir.

Diğer isimleri: Ekşi kulak otu ya da ekşimen olarak da bilinir.

Latince ismi: Rumex acetosa

Tadı bol aromalı, görece keskin ve ekşimsidir.

Görüntüsü biraz rokayı ya da körpe ıspanağı anımsatsa da kuzu kulağı lezzet olarak onlardan çok farklıdır. Tadı “tere” ile biraz benzerlik gösterir.

Kırmızı damarlı kuzu kulağı cinsi de vardır. Bu türün tadı benzer ancak görüntüsü tamamen yeşil renkte olanlardan biraz farklıdır.

Kuzukulağı Nasıl Yenir?

Taze bir yeşillik olarak, çiğ biçimde sıkça tercih edilen kuzukulağı otunu elbette pişirerek, yemeklerde de kullanmak mümkündür.

Semiz otu gibi soğanla kavrularak ya da sade biçimde kavurduktan sonra yoğurtlama yapılarak tüketilebilir.

Mutfaklarda kullanımı Roma’ya dek uzanan bu ekşi otun, geçmişte sıklıkla yemeklerin asit dengesini yakalamak için kullanıldığını gösteren kanıtlar vardır.

Kuzu kulağının Almanya, Fransa’dan; Amerika’ya, Rusya’ya, Jamaika’ya dek Dünya mutfaklarında da yeri vardır. Jamaika’da hem bitkisel ilaç yapımıda, hem de kokteyl yapımında kullanılan çok yönlü bir bitkidir.

Kuzu Kulağı Ne Zaman Çıkar? Nerede Yetişir?

Kuzukulağı hasadı ilkbahar aylarından yaz başına dek sürer. Baharda diğer Ege otları ile birlikte Ege pazarlarında tezgahlarda yerini alır.

Yazın çiçeklenmeye başlayan bitkinin, çiçeklenmesi ile hasadı sona erer.

Kuzu kucağı bitkisini çok çeşitli bölgelerde görmek mümkündür. Bitki iklim ve toprak konusunda fazla seçici değildir. Özellikle nemli bölgeleri sever. Ağaç diplerinde, tarla kenarlarında yaygındır.

Kuzukulağı Nasıl Saklanır?

Btkiyi satın aldıktan ya da hasat ettikten hemen sonra, taze taze tüketmeniz önerilir. Oldukça nazik bir bitki olan kuzukulağının raf ömrü oldukça kısadır. Bitkiyi yıkayıp saklamak bu süreyi daha da kısaltacaktır.

Kuzu Kulağı Otu Faydaları Neler?

SıradIşı lezzetinin yanı sıra bu ot sayısız sağlık faydası ile de öne çıkmaktadır:

Yüksek miktarda lif, A, C ve B6 vitaminleri, demir, magnezyum, potasyum ve kalsiyum içerir.

Özellikle yaprak kısımları sindirime yardımcı olur. Bu amaçla yemeklerden sonra kurutulmuş yapraklar demlenerek tüketilebilir.

Karaciğer dostudur.

Boğaz ve ağız bölgesindeki enfeksiyonlardan kurtulmaya yardımcı olacağı düşünülür.

Kuzukulağı Otu Zayıflatır mı?

Bitkinin kalorisi nedeyse hiç yoktur. İçeriğindeki yüksek lif oranı ile tok tutucudur. Doğrudan kilo vermeye bir etkisi olmasa da bu bitki kilo kaybınızı destekleyici olabilir.

Kuzu Kulağı Otu Zararları Neler?

Otun yüksek miktarda tüketimi asidik yapısı ile mideyi rahatsız edebilir.

Ayrıca böbrek hastaları ile romatizmal hastalıkları olan kişilerin bu bitkiyi tüketmeleri önerilmemektedir. Aşırı tüketimi böbrek taşı oluşumuna katkı yapar.

Kuzu Kulağı Tansiyonu Yükseltir mi?

Bitki aşırı tüketilmediği sürece böyle bir etkisi bilinmemektedir. Aksine tansiyon düşürücü etkileri olabileceği düşünülmektedir.

 

 

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

4 hafta önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

4 hafta önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce