L-Glutamin, vücutta çeşitli işlevlere sahip önemli bir amion asittir.
Proteinin yapı taşlarından biridir, vücudumuzda kendiliğinde üretilir. Çeşitli gıdalar vasıtası ile vücuda alınabilir. İnsan kanında en bol miktarda bulunan amino asit olarak bilinir.
Gıda takviyesi formunda kullanımı da son yıllarda yaygındır.
Glutaminin vücudumuzdaki en önemli görevi sağlıklı bağışıklık sistemine katkı sağlamaktır. Bu nedenle özellikle hastalık ve yaralanmalar sonrası gıda takviyesi formunda kullanılmaktadır.
Glutamin bunun yanı sıra virüs ve bakterilerle de savaşabilir. Bağırsak sağlığını destekler.
Evet kastedilen tamamen aynı maddedir. L-glutamin gıda takviyelerinde, gıdalarda ve vücudumuzda bulunan glutamin formunu belirtmek için kullanılır.
Birçok besin belirli oranlarda glutamini bünyesinde barındırır.
Proteince zengin hayvansal gıdalar glutamin açısından da en zengin olanlardır.
Bu durumun istisnası olan bitkisel temelli ürünler de mevcuttur.
Beslenmede yeterli protein almaya odaklanmak, vücuda alınan glutamin miktarını artırmanın kolay bir yolu olarak düşünülebilir.
Kas kazanımı ve egzersiz performansı üzerindeki olumlu etkileri olduğuna inanılan l-glutamin birçok aktif sporcunun da odak noktası haline gelmiştir. Fakat yapılan son çalışmalara göre bu etki anlamlı seviyede değildir. Glutamin performans arttırmaz ve kas miktarını arttırıcı bir etkiye de sahip değildir.
Fakat kas ağrılarını azaltıcı etkisi ve sporcu bağışıklığını kuvvetlendirici etkisi araştırmalarla desteklenmiştir. Bu da l-glutamininin sporcular için hala iyi bir amino asit olduğunun göstergesidir.
Yapılan bir araştırmaya göre l-glutaminin kan yorgunluğundan hızlı kurtulmada etkisi ortaya konmuştur.
Eğer spor yapılıyor ise glutamin spor sonrası kullanımı uygundur. Glutamin takviyesi spordan önce değil sonra kullanılmalıdır.
Glutamin, vücutta doğal olarak üretilen ve birçok sağlıklı gıdada bulunan bir amino asit olduğu için normal miktarlarda ve doğal yolla alındığında zararlı olduğu endişesi yoktur.
Günlük olarak ortalama 3-6 gram glutaminin vücudumuza girdiği düşünülmektedir. Bu beslenme biçimimize göre değişiklik gösterebilir. Bitkisel temelli beslenmeyi sürdüren kişilerde genellikle bu oran daha düşüktür.
Gıda takviyesi formlarında ise genel olarak, kısa süreli kullanımlarda uzmanlar glutaminin güvenli olduğunu düşünmektedir.
Bununla birlikte, bazı bilim insanları yüksek dozlu ve sürekli, aralıksız kullanımları hakkında olası yan etkilerden söz etmektedir. Bu yan etkilerin detayları hakkında çalışmalar henüz yetersizdir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…