Laktoz oranı, süt ve süt ürünlerinde doğal olarak bulunan süt şekerinin miktarı hakkında bize bilgi veren önemli bir konudur.
Tüm insanların laktoz ile ilk teması anne sütü ile olur. Anne sütünün içerdiği laktozun oranı hayvansal sütlere kıyasla bir hayli yüksektir.
Anne sütü – %7,1
İnek sütü – % 4.6
Keçi sütü – %4 oranında laktoz içerir.
Laktozun vücutta sindirilmesi zordur. Vücudumuzdaki laktaz isimli enzim, bu işten sorumludur. Fakat laktoz intoleransı olan kişilerde ise vücut laktozu sindiremez ve parçalayamaz. Başka bir değişle laktaz enzimleri görevini yapamaz. Bu durumda çok çeşitli şikayetlere neden olur.
İntoleransı olan kişilerin sayısı toplum içinde tahmin edilenden çok daha yüksektir.
Öyle ki uzmanlar dünya nüfusunun yaklaşık %75’inde laktoza karşı intolerans olduğunu tahmin etmektedir. Dahası bu oran bazı kıtalarda daha da yüksektir.
İntoleransın düzeyi, kişiden kişiye farklılık gösterir. Yani bazı kişiler düşük oranlarda laktozu sindirebilirken, bazıları çok az bir miktarda süt ya da süt ürününü bile vücudunda tolere edemez.
Sonuç olarak bu da en yaygın biçimde sindirim şikayetlerine neden olur. İshal, mide ağrısı, sancı intoleransa bağlı en yaygın şikayetlerdir.
Laktoz intoleransı, vücutta laktaz üretimindeki azalmadan kaynaklanır ve bu da laktosun uygun şekilde emilmesini zorlaştırır.
İntolerans doğuştan olabileceği gibi sonradan da gelişebilmektedir. Özellikle bebeklerde laktoz intoleransı da yaygın bir sorundur.
Midede Şişkinlik
Mide bulantısı ve Kusma
Mide Ağrısı ve Karın ağrısı
Sancı
Kramp
Gaz
Bel Ağrısı
İshal
İştahsızlık
Kabızlık intoleransa bağlı şikayetlerdir. Bebeklerde de belirtiler benzer şekildedir.
Şikayetlerin şiddeti tüketilen süt ürünü miktarına, türüne ve kişinin vücudunun laktozu ne oranda tolere edebildiğine göre değişmektedir.
Tüm süt ürünleri laktose içermektedir. Fakat laktozun miktarı üründen ürüne değişiklik göstermektedir. Özellikle doğal fermentasyona uğramış gıdalarda oran daha düşüktür.
Süt
En yüksek oranda laktozu süt barındırır. Dahası süt laktozun asıl kaynağıdır.
Tam yağlı süt, 1 fincanlık porsiyon başına yaklaşık 13 gram laktoz içerir, Yağsız süt ise 12 ila 13 gram arasında laktoz içeriğine sahiptir.
Süt Kreması
Süt kreması ve bu kremanın kullanıldığı dondurma, muhallebi, tatlı yoğurt gibi paketlenmiş ürünler yüksek oranda laktoz barındırmaktadır ve vücut bu gıdaları zor sindirir.
Peynir
Peynirin içerdiği laktozun oranı türüne göre çok farklılık gösterir.
Sert ve yıllanmış peynirler en düşük orana sahip olanlardır. Özellikle 3 yılın üzerinde dinlenmiş peynlrlerin laktoz seviyesi bir hayli düşüktür.
Eski kaşar, parmesan ve yıllanmış çedar düşük oranda laktoz içeren peynirlerdir.
Sürülebilir peynirler, krem peynir, mozzarella ve çok yumuşak yapıdaki taze peynirler en yüksek oranda laktoz içerir. Aynı zamanda peynirli atıştırmalıklar da yüksek laktoz seviyesine sahiptir.
Ayrıca genel olarak keçi ve koyun sütü ile hazırlanan peynirlerin laktoz oranı inek sütü ile hazırlananlara kıyasla biraz daha düşük seviyededir.
Tereyağı
Tereyağı, orta seviyede laktoz içeren bir süt ürünüdür. Fakat sütten tamamen arındırılarak yapılan sade yağ ya da diğer ismi ile ghee düşük laktoz seviyesine sahip süt ürünleri arasındadır.
Yoğurt
Yoğurt, yapımı esnasında laktoz kısmen parçalandığı için süte kıyasla daha düşük laktoz seviyesine sahiptir. Özellikle ev yapımı yoğurt laktoz oranı düşük süt ürünlerindendir.
Laktose tamamen hayvansal temelli bir şekerdir. Yani bitkisel değildir ve bitkisel ürünlerde, sebze ve meyvelerde laktoz hiçbir zaman bulunmamaktadır. Örneğin badem sütü, soya sütü gibi bitki temelli sütlerde laktoz yoktur.
Dahası süt ve süt ürünleri dışındaki diğer hayvansal gıdalar da laktoz içermez. Örneğin yumurta, kırmızı et ve tavuk eti tamamen laktozsuz ürünlerdir.
Uzmanlara göre, intoleransı olamayan kişiler için bile çok fazla oranda laktozlu gıda tüketimi sakıncalıdır ve dahası hipertansiyon ve çeşitli kanser türleri ile aşırı laktoz tüketimi arasında bağ vardır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…