Lemongrass; limon otu, citronella, limon çimeni, limon çimi gibi isimlerle anılan ince bir kamış benzeri yapıda limon kokulu bir bitkidir.
Kokusu limon otunun en cazip taraflarından bir tanesidir. Bu limon aromalı, fresh narenciye aroması yemeklere sıra dışı bir lezzet katar. Limon aromalı bu bitki, limonun aksine asidik özellikte de değildir.
Limon otu Uzakdoğu ve Hindistan mutfağında yaygın kullanılır. Mutfaklardaki karşılığı hem bir baharat hem bir bitki çayı gibidir.
Bitki çayı olarak uyku yapıcı, bağışıklığı kuvvetlendirici, stresi azaltıcı ve ağrıyı hafifletici etkileri ile ön plana çıkar.
Şimdi Satın AlBunun dışında doğal içerikli sinek kovucuların en temel maddesidir. Bebekler için özel üretilen doğal sinek kovucularda dah kullanılır.
Limon otu yağı ise rahatalatıcı, stresi azaltıcı etkileri ile kıymetli aromaterapi yağları arasından yer alır.
Güney ve Güneydoğu Asya mutfağında limon otu taze ve kurutulmuş biçimde kullanılır.
Taze halde iken en körpe kısımları sıra dışı lezzetler yakalamak için bol malzeme ile harmanlanır. Zerdeçal, havlıcan, kişniş, arpacık soğanı, misket limon, hindistan cevizi sütü ve tabii ki sarımsak lemongrass ile sık sık yan yana kullanılır.
Kuru haldeki lemon grass da taze olana benzer bir aromadadır. Renk olarak daha mat ve lezzet olarak biraz daha topraksıdır.
Kuru halde de çorbalarda ve fırın yemeklerinde yaygın kullanılır.
Kuru haldeki lemon çimenini tavada kullanmak için de kuru bitkinin öğütülüp toz haline getirilmesi pratiklik sağlayacaktır. Sadece 1 tutam toz bile, yemeğinize çok farklı bir aroma sağlayacaktır.
Kuru haldeki bitki ayrıca çok sık biçimde bitki çayı olarak da demlenerek tüketilir. 1 yemek kaşığı kadar ot, 1 bütün fincan için yeterlidir. Demlenme süresi 5 dakika kadardır.
Lemongrassın o egzotik, fresh aroması bir kokteyl şurubu olarak da hazırlanır.
Limon otlarının dış kabuğu pırasa gibi soyun, atın.
Taze iç kısımlarını ince kıyın ve ezin. Ezmek bitkinin aromatik yağlarının dışarı çıkmasını sağlayacaktır.
Daha sonra 2 su bardağı içme suyunu ve soyup doğradığınız 2 adet limon otunu orta boy bir tencereye alıp orta ateşte kaynatın.
Su yeterince azalınca limon otlarını sudan çıkarın ve karışıma 1 su bardağı şeker ilavesi yapın.
Ocağın altını kısın, şeker eriyene kadar pişirin.
Şeker tamamen eridiğince ocağı kapatın ve şurubu soğumaya bırakın.
Soğuyan lemongrass şurubunuzu cam bir şişeye aktarın.
Kolestrol düzenlemeye yardımcı olur.
İdrar söktürücü özelliğe sahiptir.
Sindirimi destekler.
Anti inflamatuar, antimikrobiyal, anti kanser ve özelliklere sahiptir. Kuvvetli bir antioksidandır.
Limon otu ayrıca mide astarınızı korumaya ve lipid profilini iyileştirmeye yardımcı olabilir özellikte bir bitkidir.
Lemon grass kilo vermeyi destekler. Metabolizma hızlandırıcı bir detoks çayı olarak kullanılması yaygındır. Ancak tüketiminde aşırıya kaçmak yan etkileri beraberinden getirebilir. Günlük 1 fincan lemongrass ideal bir ölçü olacaktır.
Şimdi Satın AlGenel olara gıda tüketimi güvenli kabul edilen bir bitkidir.
Ancak olası yan etkileri şöyle sıralanabilir:
Bu yan etkileri sıklıkla aşırı tüketime bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…