Leptin Direnci
90’lı yıllarda bilim insanları yağ hücrelerinin bedenimizi sıcak tutmak ve enerji depolamak dışında işlevi olmadığını düşülüyordu. Fakat yapılan araştırmalar ile bu yağ hücrelerinin çok daha önemli bir görevi de üstlendiği ortaya çıktı.
Yağ hücreleri vücut ağırlığını düzenleyen leptin üretimini sağlıyordu.
Yapılan ilk araştırmalar ile leptin hormonunun, farelerde obeziteye neden olan özel bir geni durdurduğu keşfedildi. Normal farelerin 3 katı ağırlığa sahip olan obez farelere, leptin enjekte edildi ve sonuç olarak farelerin kilo vererek normal ağırlığa yaklaştığı görüldü.
Leptin kelimesinin kökü yunanca bir kelime olan “leptos” kelimesinden gelir. Bu kelimenin anlamı “ince”dir.
Leptin hormonu doğrudan hipotalamus ile bağlantıdadır.
Leptin, yağ hücreleri tarafından üretilir. Ne kadar çok yağ hücresi varsa o kadar çok miktarda leptin hormonu üretilir.
Yani ne kadar çok yağımız varsa, açlığımızı bastırmak için o kadar çok leptin salgılanır.
Yiyecek kıtlığı olduğu zamanlarda yağ ve leptin seviyemiz düşer. Bu durumda açlık hissimiz artar. Vücudumuz enerji tasarrufu moduna girer, metabolizmamız yavaşlar, üreme sistemi kapatılır.
Özetle mekanizma şöyle işlemelidir: Çok fazla yağımız varsa iştahımız kapanmalı, eğer yeterli yağımız yoksa iştahımız artmalıdır. Fakat çeşitli sebeplerle bu sistem her zaman doğru biçimde çalışması başaramaz.
Hücrelerin yüzeyindeki kilitler bir sebeple leptini alamadığında, leptin seviyeleri yüksek olsa bile, yani yeterli yağ depolarına sahip olsak bile, düşük leptin belirtileri yaşarız. Bu belirtilerin başında da elbette açlık hissi gelir!
Başka bir biçimde anlatırsak leptin direncinde olan şudur: Vücudun tüm enerji ihtiyacı karşılanmıştır buna rağmen açlık hissi devam etmektedir!
Birçok uzman günümüzde görülen yüksek kolesterol, kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon ve diyabet gibi yaygın sorunlar ile leptin direnci arasında korelasyon olduğunu düşünmektedir.
Şekersiz ve sütsüz olarak içilen kahve keptin hormonunu engellememektedir. Fakat kahve içine süt, şeker ya da hindistan cevizi yağı eklenir ise leptin hormonu engellenecektir.
Aynı şekilde içine ilave şeker ya da limon eklenmediği sürece çay da leptini engellemeyecektir.
Evet leptin hormonu dışarıdan alınabilmektedir. Leptin hormonu iğnesi ya da leptin kapsül formunda satılmaktadır. Fakat dışarıdan alınan hormon vücutta istenen etkiyi gösterememektedir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…