Leptin hormonu, yağ hücrelerinde üretilen bir hormondur.
Bu hormonun görevi beyne tok olduğunu ve yemeyi bırakmak gerektiğini bildirmek için sinyaller göndermektir.
Ayrıca beyne metabolizmayı çalıştırmaya başlaması için de sinyal verir.
Aşırı leptin varlığı ise obezite ile ilişkilendirilir. Kan dolaşımında çok fazla leptin hormonu olduğunda, leptin duyarlılığı azalır. Çünkü bu fazlalık leptinin beyne etkili akışını engeller.
Sonuç, büyük oranda artan iştah ve metabolik fonksiyonların yavaşlamasıdır.
Leptin besinlerden doğrudan alabileceğimiz, ağız yolu ile bünyemize katabileceğimiz bir hormon değildir. Leptin hormonu bağırsaklarda işlenemez.
Leptin, yalnızca yağ dokusunda üretilir. Yani vücutta leptin seviyesinin yükselmesine neden olacak, leptinden zengin besinler diye bir şey yoktur.
Bununla birlikte, leptin duyarlılığını artırmaya veya azaltmaya yardımcı olabilecek yiyeceklerden söz edebiliriz.
Aşırı karbonhidrat tüketmenin ve atıştırmanın leptin duyarlılığını yeniden oluşturmanın önündeki en büyük engel olabileceğini düşünülmektedir.
Beyaz un ve patates gibi basit nişasta içeren yüksek karbonhidratlı yiyeceklerin yanı sıra şeker ve yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren yüksek oranda işlenmiş yiyeceklerin tümü leptin duyarlılığının azalmasına neden olur.
Çok fazla yemek ve çok sık yemek de leptin duyarlılığında azalmaya neden olabilir.
Sıkça leptin seviyelerini dengeleyen yiyecekler tüketmek, leptin duyarlılığını yeniden oluşturmaya ve leptinin beyne giden sinyal kanallarını yeniden açmaya yardımcı olabilir.
Özetle yüksek şekerli gıdalardan kaçınmak ve daha fazla lifli gıdalar tüketmek, leptin salınımını uyarabilir ve tokluğu artırabilir.
Dengeli bir diyet sürdürmek, egzersiz yapmak ve gerektiği kadar uyku uyumak bozulan direncin geri kazanılmasında çok büyük öneme sahiptir.
Bazı basit diyet değişiklikleri, leptin direncini tersine çevirmeye ve leptin salınımını uyarmaya çok yardımcı olabilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…