Liçi meyvesi, uzakdoğu menşeili, çok hoş kokulu tropikal bir meyvedir. Tatlı ve hafif bir lezzete sahiptir. Lychee olarak da anılır.
Kırmızı renkli dış kabuğu kolayca soyulur, bu dış kabuk tüketilmez. Kabuğu gibi çekirdeği de tüketime uygun değildir. Meyvenin, şeffaf renkli, orta kısmı lezzetlidir.
Bir diğer tropikal meyve olan rambutan ile benzer bir tadı olduğu bilinir.
Daha tanıdık lezzetlerden örnek vermek gerekirse üzüm ve hafif bir gül suyu tadı olduğu söylenebilir.
Liçi meyvesi yetiştirmek için en ideal iklimler tropikal ve subtropikal iklimlerdir.
Liçi yüksek ağaçta yetişen minicik bir meyvedir. Liçi ağacı boyu 20 metreye dek ulaşabilmektedir. Bu ağaç dört mevsim yeşil kalır.
Hindistan, Çin, Endonezya, Filipinler gibi ülkeler için liçinin ana vatanı denilebilir.
Ülkemizde de Ege ve Akdeniz bölgelerimizde, kıyı illerde yetiştiriciliği yapılmaya başlanmıştır. Özellikle Mersin’de liçi meyvesi yetiştirme faliyetleri son yıllarda büyük artış göstermiştir.
Buna karşın taze halde liçi meyvesini ülkemizde bulmak hala güçtür. Bu meyvenin konservesi de marketlerde bulunabilmektedir. Fakat konserve haldeki lezzeti ile tazesi arasında epey lezzet farklı vardır.
Liçi, yüksek besleyici değerlere sahiptir. Bu nednele gıda takviyesi formunda da satışı yapılmaktadır.
Liçi kan şekerini ani düşürebilmektedir. Bu nedenle diyabet hastalarının kontrollü kullanımı gerekmektedir. Şeker hastası olmayan kişilerinde aç karnına aşırı tüketiminden kaçınması gerekir, aksi halde meyve kan şekerinde çok ani dalgalanmalara neden olabilir. Bu durum çok sakıncalıdır.
Lycee, alerjik meyveler arasında sayılır. Bazı bünyelerce, meyveye karşı reaksiyon alınabilir. Özellikle ay çekirdeğine karşı alerjik olan kişilerin bu meyveyi tüketimi önerilmemektedir.
Hamile ve emziren kadınlar tarafından tüketimi de önerilmemektedir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Elma sirkesi, sindirimi destekleyen, kan şekerini düzenleyebilen ve bağışıklık sistemine katkı sağlayabilen doğal bir fermantasyon…
Oyster sos (İstiridye sosu), Uzak Doğu mutfağında sıkça kullanılan, koyu renkli ve umami açısından zengin…
At kuyruğu otu, silika ve mineraller açısından zengin bir bitkidir. Geleneksel tıpta kemik sağlığı, saç…
Sarı kil, doğal mineraller açısından zengin bir kil türüdür ve cilt bakımında, saç bakımında ve…
Kav mantarı (Fomes fomentarius), halk arasında "ağaç mantarı" veya "çakmak mantarı" olarak da bilinir. Genellikle…
Çemen otu (Trigonella foenum-graecum), mutfaklarda baharat olarak kullanıldığı gibi, geleneksel tıpta da birçok sağlık sorununa…